Italku, která je 17 let v komatu, odpojí od přístrojů

Řím - Ženu, která je již celých 17 let v hlubokém bezvědomí, dnes převezli do nemocnice v Udine, kde ji podle rozhodnutí soudu odpojí od přístrojů, které ji udržují při životě. Do tří dnů lékaři přestanou dávat pacientce umělou výživu a žena zřejmě zemře. Vatikán proti tomu protestuje a označuje tento postup za "odpornou vraždu".

Dnes po poledni vyrazila sanitka s Eluanou Englarovou z katolické nemocnice ve městě Lecco na cestu do Udine. Když vůz opouštěl komplex nemocnice, obklopil jej menší hlouček demonstrantů protestujících proti eutanazii, kteří se snažili zabránit automobilu v cestě. Někteří z přítomných křičeli „Eluano, vzbuď se“ nebo „Nezabíjejte ji“.

Proti odpojení pacientky protestoval i Vatikán. „Přerušit umělé vyživování Eluany se rovná odporné vraždě a církev proti tomu nepřestane hlasitě protestovat. Nevím, jak jinak by se dal definovat fakt, že se někomu přestane dávat potrava,“ prohlásil kardinál Javier Lozano Barragán.

Italská vláda: Smrt Englarové bude faktickým povolením eutanazie

Proti rozhodnutí soudu se postavila i nynější vláda premiéra Silvia Berlusconiho a regionální pravicoví politici, podle nichž jde fakticky o povolení eutanazie v Itálii. Papež Benedikt XVI. řekl o plánovaném odpojení pacientky, že jde o špatné rozhodnutí.

Eluana Englarová je v komatu od roku 1992, kdy měla autonehodu. V červnu potvrdil milánský soud, že Eluana se už z bezvědomí neprobudí. V listopadu rozhodl italský nejvyšší soud, že může být odpojena od přístrojů, které ji i po 17 letech v bezvědomí udržují při životě.

Po deseti letech bojů se soudy tak otec pacientky dosáhl toho, za co bojoval. Eluana se podle něj ještě před nehodou netajila tím, že by raději chtěla zemřít, než aby ji uměle udržovali naživu. Již v nadcházejících dnech by se Eluaně mohlo splnit její přání. Soukromá klinika v Udine je ochotná ji přijmout a nechat ji zde zemřít.

V Itálii není eutanazie povolená. Pacient může jenom odmítnout lékařskou péči, nesmí dát ale lékaři přímý pokyn, jakou léčbu má nasadit.