Írán vyslal na oběžnou dráhu svůj první satelit, Západ je znepokojen

Teherán - Írán vynesl na oběžnou dráhu kolem Země svůj první satelit vlastní výroby. Informovala o tom státní média. Prezident Ahmadínežád prohlásil, že jde o "další úspěch íránských vědců omezovaných sankcemi". Vynesení satelitu bylo načasováno na období oslav 30. výročí islámské revoluce. Západ se obává, že Írán by mohl satelit využít ke špionáži, či raketu, která jej vynesla, jako balistickou střelu.

Írán dnes na oběžnou dráhu vypustil první satelit vlastní výroby. Oznámila to íránská státní televize. Íránské výroby byla také nosná raketa, která do vesmíru vynesla satelit určený podle oficiálních zdrojů k vědeckým účelům a pro telekomunikaci. Satelit byl podle světových agentur vypuštěn při příležitosti třicátého výročí islámské revoluce, které připadá na tento měsíc.

Íránská televize událost označila za další úspěch íránských vědců, kteří ho dosáhli navzdory mezinárodním sankcím uplatňovaným vůči Íránu.

Západ je znepokojen

Odborníci upozorňují, že zařízení by mohlo být využíváno i ke špionáži. Íránský ministr zahraničí Manúčehr Mottakí však na summitu Africké unie v etiopské Addis Abebě prohlásil, že je určeno výhradně k mírovým účelům a pro potřeby Íránu.

Raketa, která satelit vynesla, vyvolává obavy západních zemí: „Start rakety nás velmi znepokojil. Její technologie je velmi podobná balistickým střelám,“ reagoval na vypuštění satelitu mluvčí francouzského ministerstva zahraničí Eric Chevallier.

„Tento test zdůrazňuje naše vážné obavy z íránských záměrů,“ připojil se k němu představitel britského ministerstva zahraničí Bill Rammell. Za důvod velkého znepokojení označil vypuštění íránského satelitu i mluvčí amerického ministerstva zahraničí Robert Wood. Upozornil také na to, že Rada bezpečnosti OSN ve své rezoluci zakázala Íránu provádět jakékoli činnosti, které by mohly směřovat k výrobě balistických raket.

Íránský prezident Ahmadínežád startuje vypuštění prvního satelitu íránské výroby.
Zdroj: ČT24
Vydáno pod