Po střelbě na nemocnici na Srí Lance nejméně 9 mrtvých

Kolombo - Dělostřelecká palba na nemocnici na severovýchodě Srí Lanky zabila nejmíň devět lidí. Granáty zasáhly dětské oddělení. Oznámil to Červený kříž. Nemocnice dostala od neděle už tři zásahy. Leží v oblasti, do které vládní vojska zatlačila tamilské separatisty. Armáda se od útoku distancuje. Humanitární agentury se obávají o osud až čtvrt milionu civilistů. Boje jim znemožňují únik do bezpečí.

„Nejméně devět lidí bylo zabito a dalších 20 bylo zraněno po opakované střelbě,“ uvedla mluvčí Červeného kříže. Organizace spojených národů uvedla, že obětí může být mnohem víc, neboť v době útoku byla nemocnice plná lidí.

Humanitární organizace varují, že boje mezi povstalci a srílanskými vojáky ohrožují bezpečnost 250 tisíc lidí, kteří v oblasti žijí. Některé agentury označují oblast za válečnou zónu, ze které není pro civilisty úniku.

Červený kříž už proto vyzval jak srílanskou vládu, tak tamilské povstalce, aby umožnili bezpečný přesun všech zraněných a nemocných lidí z oblasti, do které armáda zatlačila radikály.

Ozbrojence z hnutí Tygři osvobození tamilského Ílamu (LTTE) obklíčili vojáci v džungli na ploše 300 kilometrů čtverečních na ostrově v Indickém oceánu.

Armáda, která nyní pátrá po šéfovi LTTE, uvedla, že vojáci našli luxusní dům v oblasti Vishvamadhu, který zřejmě užíval lídr povstalců. „Pravděpodobně zde žil i se svou rodinou,“ uvedl mluvčí armády.

LTTE se od roku 1983 snaží pro tamilské obyvatelstvo vytvořit samostatný stát na severu a východě Srí Lanky. Povstalci tvrdí, že je sinhálská většina utlačuje. Srílanská vláda v čele s prezidentem Mahindou Radžapaksem před rokem vypověděla jednostranné příměří z roku 2002 a vojenskou ofenzivou se snaží moc rebelů zlomit.

Srílanský voják
Zdroj: ČT24