V Británii je nejvíce sněhu za posledních 6 let, problémy hlásí i Itálie a Francie

Londýn - Silné sněžení zasáhlo v noci na dnešek jižní Anglii a severní Francii a vyvolalo dnes v metropolích obou zemí dopravní kalamitu. V Londýně i v Paříži byla postižena především letecká doprava, zpoždění však nabíraly i vlaky a na silnicích některých regionů zavládl chaos. Sněžilo také v severní Itálii, kde si počasí o víkendu vyžádalo tři lidské životy; na jihu země se srážky projevují jako přívalový déšť, který rozvodňoval řeky.

Takovou zimu nezažili v Británii téměř dvacet let. Nasněžilo až čtvrt metru, což je na britské ostrovy arktická zima. Vánice ochromila všechna letiště. Heathrow zrušilo víc než 650 letů. Do půlnoci neodletí do Londýna ani devět spojů z Česka. A stovky lidí se naopak nedostanou zpátky z Londýna do Prahy.

Spoje na letiště Gatwick a City musely být přesměrovány či zrušeny, protože údržbářské čety musely nejdříve odklidit sníh z přistávacích a pojezdových ploch. 

Londýnský dopravní podnik stáhl z ulic všechny městské autobusy. Problémy měla i železnice - některé vlaky v britské metropoli či na jihu země nejely, částečně byly uzavřeny i dálnice. Cestou do práce uvízly  tak v autech miliony Britů. Lépa na tom nebyli ani ti, kteří chtěli jet autobusem, na zastávkách čekali marně. Zavřené zůstaly některé trasy metra a nejezdily ani vlaky.

Za jediný den přišlo londýnské metro kvůli uzavírce o víc než padesát milionů eur. A celá britská ekonomika asi o miliardu tři sta milionů. Přesto všechno je mnoho Britů nadšených. Nejde přitom zdaleka jen o děti, kterým odpadlo vyučování. „Je to magické. Něco takového jsem nezažila od začátku 90. let,“ říká Britka.

Sníh padal celý den i ve Francii, v oblasti Paříže musela letiště Orly a Roissy-Charles de Gaulle zrušit asi třetinu letů, zbývající byly ráno asi o půl hodiny opožděny.

Také ve větší části Itálie od nedělního večera sněží, na jihu země se srážky projevují jako vydatné deště. Milán se dnes probudil se sněhovou pokrývkou, která ale rychle tála. Železnicím sníh nevadil a na silnicích se brzy změnil v břečku. Přesto je zima v severní části Itálie považována za mimořádně chladnou a v oblasti Lecca si vyžádala smrt 75letého muže, oznámila dnes italská média. Další dva životy si živly vyžádaly na jihu Itálie. V Trapani na Sicílii strhla rozvodněná řeka muže, další zahynul při dopravní nehodě, na níž měla podíl bouře. V Kalábrii muselo být evakuováno 500 lidí z domů ohrožených rozvodněnou místní řekou.

Na vánici nejsou zvyklí ani v Belgii. Doprava kolem Bruselu ráno zkolabovala. „Do sedmi hodin ráno to vypadalo dobře. Pak ale začalo chumelit a v jednu chvíli jsme měli 400kilometrové zácpy,“ popisovala sněhovou kalamitu v Belgii Karin De Greevová.

Meteorologové předpovídají i na dnešek silné sněžení, což prý problémům v dopravě neulehčí. Husté sněžení má pokračovat i v příštích dnech. Velké vánice čekají ještě Frankfurt a Vídeň. Česko se takového počasí bát nemusí, vichřice se mu zítra nejspíš nevyhne.

  • Odklízení sněhu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/653/65228.jpg
  • Škody kvůli sněhové kalamitě autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/653/65230.jpg
  • Sněhová nadílka v Británii autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/652/65122.jpg
  • Sněhová kalamita autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/653/65231.jpg