Zasněženou a zledovatělou Čínu čekají další přívaly sněhu

Peking - Čína, ochromená sněhovou kalamitou trvající již týden, se teprve připravuje na nejhorší. Zatímco miliony lidí se tísní na nádražích a letištích, aby se u příležitosti blížících se oslav čínského Nového roku dostaly domů k rodinám, vláda v Pekingu v noci na dnešek upozornila, že těžce zkoušené obyvatelstvo v jižních oblastech čeká další sněhová a dešťová nadílka.

„Nejtěžší období ještě neskončilo. Situace zůstává hrozivá,“ citovala agentura Nová Čína z vládního shrnutí současného stavu v zemi.
Jih Číny zachvátila nejhorší zima za poslední půl století. Vláda zmobilizovala 250.000 vojáků a 772.000 milicionářů, aby pomohli obnovit pořádek po chaosu, který zachvátil dopravu, a dodávky elektrické energie do domácností, podniků a úřadů.

Celá města jsou bez proudu i déle než týden a váznou také dodávky potravin. Zejména ceny zeleniny začaly stoupat závratným tempem a s již tak nejvyšší inflací za posledních 11 let přepadl podle některých zahraničních pozorovatelů představitele komunistického režimu strach z rozsáhlých sociálních nepokojů, které by mohly otřást jeho postavením.
Premiér Wen Ťia-pao v pátek navštívil jednu z nejpostiženějších provincií Chu-nan, a to již podruhé v jednom týdnu, aby povzbudil místní představitele k zvýšenému úsilí s cílem zabezpečit základní potřeby obyvatelstva. O jeho cestách a rozhovorech s odpovědnými činiteli podrobně referuje státní televize.

Podle úředních odhadů zničila sněhová kalamita 223.000 domů a dalších 862.000 jich poškodila. Také postihla na 80 milionů lidí, kteří nyní čelí humanitární krizi.

Horníci v dolech pracují přesčas, aby pokryli zvýšenou potřebu uhlí na provoz ochromených elektráren. Převoz uhlí má na železnicích absolutní prioritu. Přitom počasí narušilo v uplynulém týdnu provoz asi 8000 nákladních vlaků.

Podle vládních odhadů uvízlo na nádražích a v jejich okolí nebo ve vlacích, které nemohly dojet do cíle, asi šest milionů lidí. V jednu dobu obléhalo hlavní nádraží v Kantonu 800.000 osob. V drtivé většině případů jde o dělníky pracující daleko od domova, kteří se na dvojtýdenní prázdniny u příležitosti čínského Nového roku, chtěli vrátit k rodinám.
Meteorologické předpovědi jsou ale pesimistické. Je otázkou, kolik jich kýžený termín 7. února, stráví u domácího krbu.

Sněhová kalamita si vyžádala životy přinejmenším 60 lidí a ministerstvo veřejných záležitostí vyčíslilo dosavadní škody na 53,8 miliardy jüanů (130 miliard korun).