Ministr Pospíšil se ve Vatikánu sešel s papežem Benediktem XVI.

Vatikán - Papež Benedikt XVI. dnes přijal českého ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila. Během setkání potvrdil, že se chystá navštívit Českou republiku, termín jeho cesty ale zatím nebyl dohodnut. Papež dnes také vyjádřil solidaritu s Židy a odsoudil vyjádření biskupa Richarda Williamsona, který popřel existenci plynových komor za druhé světové války.

Papež přijal Pospíšila jako představitele předsednické země EU na závěr své generální audience a převzal od něj dopis od premiéra Topolánka  a dar české vlády, kterým byla kopie středověké knihy, takzvané Knihy hodinek knížete Rohana. Její originál vlastní česká Národní knihovna a papež dostal její faksimile. „Svatý otec byl dárkem velmi potěšen a konstatoval, že věří v úspěch českého předsednictví,“ které podle jeho slov může Evropu posunout kupředu, sdělil Pospíšil.

Český kardinál Miloslav Vlk před necelým týdnem oznámil, že nejvyšší představitel katolické církve stráví v Česku ve druhé polovině září nanejvýš tři dny. Česká katolická církev podle Vlka navrhuje, aby papež přijel před poslední nedělí v září a zůstal v zemi i následující pondělí 28. září - tedy na svátek sv. Václava. Oficiální datum by podle papežského nuncia v Praze Diega Causera mělo být známo až čtyři měsíce před papežovou návštěvou.

Papež odsoudil popření holocaustu

Benedikt XVI. dnes vyjádřil solidaritu s Židy a odsoudil vyjádření tradicionalistického biskupa Richarda Williamsona, který popřel existenci plynových komor za druhé světové války.

Vatikán minulý týden oznámil, že papež se rozhodl zrušit exkomunikaci čtyř biskupů, které v roce 1988 bez povolení Vatikánu vysvětil zapřisáhlý odpůrce modernizace katolické církve, zesnulý francouzský arcibiskup Marcel Lefebvre.

Jedním z těchto tradicionalistických biskupů je i Richard Williamson, který v rozhovoru pro švédskou televizi popřel existenci plynových komor během druhé světové války. „Myslím, že plynové komory nebyly. Myslím, že v koncentračních táborech zahynulo 200.000 až 300.000 Židů, ale ani jeden v plynových komorách,“ prohlásil britský duchovní.

Papež dnes tyto tradicionalistické biskupy také požádal, aby uznali autoritu papeže a druhého vatikánského koncilu. Lefebvre se s Vatikánem rozešel kvůli modernizaci, kterou církev zahájila právě druhým vatikánským koncilem z let 1962 až 1965. Konkrétním podnětem k jeho kroku byl přechod církve od tradičního způsobu sloužení mše v latině ke mši v národních jazycích. Tento koncil však také skoncoval s křesťanskou tradicí, která z Kristovy smrti obviňovala Židy.

Benedikt XVI.

Benedikt XVI., vlastním jménem Joseph Ratzinger, pochází z Německa. Papežem byl zvolen 19. dubna 2005. V úřadu nahradil Jana Pavla II., který byl papežem od roku 1978. Jan Pavel II. navštívil Českou republiku třikrát, naposledy v roce 1997.

  • Papež Benedikt XVI. přijal během své generální audience lvíče. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/644/64379.jpg
  • Jiří Pospíšil předal papeži Benediktu XVI. faksimile středověké knihy. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/644/64378.jpg
  • Benedikt XVI. dostal od české vlády faksimile středověkého rukopisu Knihy hodinek knížete Rohana. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/644/64377.jpg
  • Papež Benedikt XVI. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/644/64372.jpg