Francie Evropě navrhuje, aby přijala vězně z Guantánama

Berlín/Saná - Francie navrhuje, aby země Evropské unie přijaly některé vězně z americké základny Guantánamo, kterou chce nový americký prezident Barack Obama nejpozději do roka uzavřít. Má jít jenom o ty vězně, kteří jsou považováni za nevinné, ale v jejich domovské zemi jim i tak hrozí pronásledování a mučení. Informoval o tom německý deník Der Spiegel.

Paříž zatím odmítla informace německého magazínu oficiálně komentovat, podle francouzského ministerstva zahraničí mají plán dostat partneři z EU ještě před pondělním zasedáním šéfů diplomacií v Bruselu.

Obama ve čtvrtek nařídil uzavřít do roka věznici v Guantánamu, kde je drženo přes 240 vězňů podezřelých z terorismu. Tábor je symbolem kontroverzních praktik jeho předchůdce George Bushe v boji proti terorismu.

Nejednotná Evropa

Evropské vlády, které už několik let volají po tom, aby USA zadržovací tábor pro teroristy uzavřely, se nyní dostaly pod tlak, aby Obamovi pomohly a nalezly umístění pro zbývající vězně. Podle německého týdeníku Francie předpokládá, že EU by měla poskytnout příbytek asi 60 vězňům, kterým by v jejich zemi hrozilo pronásledování a ohrožení života.

Vlády zemí EU se zatím nedokázaly shodnout, zda vězňům útočiště poskytnout, či nikoli. Neshody jsou znát například i v samotném Německu. Zatímco ministr zahraničí Frank Walter Steinmeier dal najevo připravenost řešit tuto věc kladně, ministr vnitra Wolfganag Schäuble je proti. Německé ministerstvo zahraničí odmítlo informace týdeníku komentovat.

Útočiště vězňům nabízí i Jemen 

S nabídkou repatriace 94 vězňů z Guantánama přišel v sobotu také Jemen, který je rodištěm vůdce al-Káidy Usámy bin Ládina. Jemenský prezident Alí Abdalláh Sálih slíbil, že jeho země zaručí, že se propuštěnci nezačlení do řad islámských militantních skupin. Podle něho by vězni prošli v Jemenu „rehabilitačním procesem, který zabrání, aby se přiklonili k extremismu“.