Fidel Castro říká, že za čtyři roky už tady nebude

Havana - Někdejší kubánský vůdce Fidel Castro vzkazuje kubánským představitelům, aby se neobávali o jeho zdraví nebo se nebáli jeho případné smrti. Napsal to v článku "Úvahy soudruha Fidela" na internetu. Za poslední dva dny jde už o druhý Castrův komentář. Bývalý vůdce v textu píše, že se sotva dožije konce čtyřletého funkčního období amerického prezidenta Baracka Obamy.

Fidel Castro v článku píše, že by vedení Kuby nemělo být při rozhodování svázáno jeho zdravotním stavem. „Měl jsem vzácné privilegium sledovat události po tak dlouhou dobu. Očekávám, že toto privilegium nebudu požívat za čtyři roky, kdy bude končit první Obamovo funkční období,“ píše dál Castro.

Ve včerejším textu Castro ocenil myšlenky nového amerického prezidenta. Napsal o něm, že nepochybuje, že Obama vstoupil do čela Spojených států s čestnými úmysly. Castro nicméně připustil, že stále existuje mnoho otázek, na které bude muset Obama odpovědět.

Od června roku 2006 se Fidel Castro v podstatě na veřejnosti neobjevil, tehdy totiž prodělal operaci, ze které se ale plně nezotavil. Občas ale vláda zveřejnila video, na kterém je vidět, že je Fidel Castro živý a relativně zdravý. Pravidelně také bývalý kubánský vůdce píše komentáře.

Vydáno pod