Islandský premiér: V květnu budou předčasné volby

Reykjavík - V květnu půjdou občané Islandu k předčasným volbám. Nejpravděpodobnějším termínem hlasování je 9. květen. Oznámil to dnes islandský premiér Geir Haarde, který se na uspořádání nových voleb po silném nátlaku veřejnosti dohodl se šéfkou koaliční sociálnědemokratické strany Ingibjörg Sólrún Gísladóttirovou. Vláda už delší dobu čelila kritice kvůli ekonomické krizi v zemi.

Premiér tak ustoupil požadavkům rostoucího počtu obyvatel, kteří stále bouřlivěji demonstrovali před Parlamentem. Během protestu v noci na čtvrtek již došlo k násilnostem a zraněním, protestující žádali demisi vlády.    

Premiér Haarde, šéf konzervativní Strany nezávislosti (SF), dnes současně oznámil, že on sám vzhledem k onemocnění rakovinou již o znovuzvolení do čela vlády usilovat nebude a v březnu se vzdá i předsednictví SF.    

Island sužuje ekonomická krize od loňského podzimu, v zemi prudce stoupla nezaměstnanost. Hrozící státní bankrot se podařilo odvrátit jen výrazným omezením státních výdajů a přijetím půjček Mezinárodního měnového fondu (MMF).

Vydáno pod