Krizová situace v Keni hlavním tématem afrického summitu

Addis Abeba - Vůdcové afrických zemí dnes jednotně bili na poplach kvůli situaci v Keni, která se z mírotvůrce černého kontinentu stala jeho noční můrou. Účastníci summitu, který začal dnes v etiopském hlavním městě Addis Abebě a potrvá až do soboty, zároveň vyzvali k okamžité akci na zastavení násilností v této východoafrické zemi.

„Jestli Keňa vyhoří, co pak zůstane?“ prohlásil ve svém zahajovacím projevu předseda Komise Africké unie (AU) Alpha Oumar Konaré. Vyjádřil tak všeobecný otřes, který u politiků vyvolal rychlý pád ještě nedávno stabilní země do chaosu. Celoafrická organizace nemůže sedět se založenýma rukama, upozornil.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun plénum představitelů 53 afrických zemí varoval, že násilnosti, jež si za měsíc už vyžádaly na 850 lidských životů. „Hrozí, že se dostanou na katastrofální úroveň,“ řekl. Pan zároveň oznámil, že v pátek odletí do Keni, aby pomohl zprostředkovatelskému úsilí svého předchůdce ve funkci hlavy OSN Kofiho Annana.
Keňská záležitost dává v sázku i obraz Afriky, řekl senegalský prezident Abdoulaye Wade.

Afričtí diplomaté se shodují, že jsou rozhovory vedené Annanem jediným východiskem z krize. Mezinárodní společenství se snaží, aby v nich keňský prezident Mwai Kibaki a opoziční vůdce Raila Odinga pokračovali.
Pan zdůraznil, že oba keňští politikové musejí udělat všechno pro to, aby krizi v zemi ukončili. Násilnosti většinou etnického rázu a chaos v zemi vypukl po prezidentských volbách koncem prosince, když se Kibaki prohlásil jejich vítězem, avšak jejich čistotu zpochybnila nejen opozice, ale i mezinárodní pozorovatelé. Na čtvrt milionu lidí muselo opustit své domovy.

Na summit do etiopské metropole byl pozván nicméně pouze Kibaki, ačkoliv někteří delegáti jsou přesvědčeni, že měl dostat pozvání i Odinga.

Ve snaze najít co nejrychlejší řešení situace se k Annanovu týmu v Nairobi připojí také vlivný jihoafrický magnát Cyril Ramaphosa. Jižní Afrika se obává, že pokud se krize v Keni bude protahovat, mohla by mít negativní dopad na celý kontinent. Ramaphosa byl hlavním vyjednavačem Afrického národního kongresu při jednáních, která nakonec jeho zemi dovedla k poklidnému ukončení režimu apartheidu v roce 1994.
Africká unie však čelí ještě dalším problémům. Patří k nim anarchie v Somálsku či chaotická situace v západosúdánském Dárfúru. Pan naléhal také na vedení Čadu a Súdánu, aby zachovali co největší zdrženlivost v souvislosti s oznámením čadského vedení, že povstalci podporovaní chartúmskou vládou postupují na hlavní město Ndjamenu.