Sýrie je připravena spolupracovat s novou americkou vládou

Berlín - Syrský prezident Bašár Asad dal najevo ochotu spolupracovat s novou americkou vládou, zároveň ale zdůraznil, že se Sýrie nevzdá dobrých vztahů s Íránem. Asad to uvedl v rozhovoru, který poskytl německému týdeníku Der Spiegel. Zvolení nového amerického prezidenta posílilo naděje na zlepšení vztahů mezi Sýrií a Spojenými státy.

„Rádi bychom přispěli ke stabilizaci oblasti,“ řekl Asad na dotaz týdeníku, zda by Obama mohl usilovat o syrskou pomoc, pokud jde o to zabránit íránským jaderným ambicím. Sýrie si prý přeje, aby se s ní jednalo, a ne aby byla izolována jako doposud. 

„Jsme připraveni k jakýmkoli formám spolupráce, která by byla užitečná i pro americké vztahy s dalšími zeměmi,“ řekl Asad. Zdůraznil ovšem, že Damašku nikdo nesmí diktovat, co má dělat. Dobré vztahy s Washingtonem nesmějí znamenat špatné vztahy s Teheránem, dodal. 

Asad podle německého časopisu nevěří, že by Írán usiloval o získání jaderné bomby. Západ v čele se Spojenými státy se naopak obává, že jaderné zbraně vyvíjí Írán pod pláštíkem civilního nukleárního programu. K uplynulým osmi letům Bushovy vlády Asad řekl, že za tu dobu se situace ve světě v každém ohledu zhoršila.

Vydáno pod