Ruská armáda získá nové uniformy

Moskva - Ruští vojáci dostanou zbrusu nové uniformy z dílny předního návrháře Valentina Judaškina. Světlejší barvy a modernější design mají vrátit armádě sebevědomí ztracené po rozpadu Sovětského svazu. Ruské armádní velení ohlásilo i další ambiciózní plán, do roku roku 2015 chce obměnit skoro polovinu zastaralé vojenské techniky.

Nové uniformy už prošly kontrolou kremelského vedení. „Je to úplně nový návrh s novými barvami,“ komentoval uniformy ruský generál Vladimir Isakov. K jednotkám mají stejnokroje dorazit během letošního roku. Valentin Judaškin, módní návrhář, o svých modelech říká: „Nejzajímavější na uniformách jsou nové materiály. Používali jsme i vlákna vyrobená s pomocí nanotechnologie.“

Odvrácenou tváří je však fakt, že ačkoliv armáda dostane peníze na nové uniformy a efektní vojenská cvičení, větší investice do zbrojního arzenálu teď od vlády čekat nemůže. „Vladimir Putin hraje tu hru opravdu mistrovsky. Ve správný čas se ukáže s generály a potom zase rychle zmizí,“ dodala Lilija Ševcovová, analytička Carnegie Centrum Moskva.

Rusko neustále soupeří se Spojenými státy o pomyslné místo nejlepší armády na světě. To dokazuje nejen gigantickými cvičnými manévry, ale právě i zmíněnými uniformami. Pravdou je, že se ruský armádní rozpočet za poslední roky zvýšil čtyřikrát. Pořád je to však jen sedmina toho, co mají k dispozici Američané.