Demokrat Edwards stáhne kandidaturu na úřad prezidenta USA

Washington - Demokratický kandidát John Edwards dnes oznámil, že odstupuje z boje o úřad prezidenta USA a stáhne svou kandidaturu. Konec své kampaně oznámí v 19:00 SEČ v New Orleansu. Rodák z Jižní Karolíny a bývalý senátor za sousední Severní Karolínu, který byl před čtyřmi lety kandidátem demokratů na viceprezidenta, letos zatím nevyhrál žádné primárky a končil s odstupem za Hillary Clintonovou a Barackem Obamou.

Edwards odstoupí krátce před superúterým 5. února, kdy se bude rozhodovat ve více než 20 státech najednou. Podle svých poradců neoznámí, koho ze svých demokratických rivalů podporuje. Zatímco v roce 2004 kandidoval jako umírněný demokrat, v nynější kampani se posunul doleva. Jako první z demokratických kandidátů prosazoval například zavedení všeobecné zdravotní péče, navrhoval omezit financování irácké války a omezení vlivu lobbistů.

Edwards od počátku získával od dárců mnohem méně peněz než Obama a Clintonová. Přesto měl poměrně mnoho stálých příznivců a v prvním volebním souboji v Iowě skončil druhý za Obamou. V dalších státech pak byl vždy třetí.

Kromě problémů v kampani se Ewards musel vyrovnávat také s rodinnými potížemi. Jeho manželka Elizabeth loni v březnu oznámila, že se jí vrátila rakovina prsu. Přesto Edwards pokračoval v kampani a jeho žena se často objevovala s ním.

Vydáno pod