Kim Čong-il už si údajně vybral nástupce - nejmladšího ze tří synů

Soul - Severokorejský vůdce Kim Čong-il se tentokrát nenechal zvěčnit na dalších fotografiích dokazujících jeho údajné bezvadné zdraví, ale naopak už jmenoval svého nástupce. Zjistila to jihokorejská rozvědka, podle níž si "milovaný vůdce" údajně vybral nejmladšího ze svých tří synů - 25letého Kim Čong-wua. Otázka Kimova nástupnictví je ale přísně střeženým tajemstvím izolovaného komunistického státu a nikdo mimo jeho rodinu a důvěrníky zřejmě nemá o situaci jasno.

„Domníváme se, že Kim Čong-il vybral jako následovníka svého syna Kim Čong-wua, který se narodil jeho třetí manželce Ko Jong-i, a v tomto smyslu dal také kolem 8. ledna instrukce Korejské straně práce,“ píše se ve zprávě jihokorejské rozvědky.

Šestašedesátiletý Kim Čong-il prodělal loni v srpnu údajně mozkovou mrtvici a podle některých médií utrpěl v říjnu druhou. Severní Korea to ale vytrvale popírá a tamní média pravidelně zveřejňují pochybné fotografie, které prý mají prokázat, že je vůdce v pořádku. Od srpna se ale přitom na veřejnosti neobjevil a neúčastnil se ani zářijové vojenské přehlídky u příležitosti oslav 60 let nezávislosti země.

Kim Čong-il převzal vládu nad Severní Koreou po smrti svého otce v roce 1994 a má v zemi absolutní moc. Spekulace o jeho zdravotním stavu vyvolávají obavy o budoucnost KLDR, která pracuje na vývoji jaderné zbraně, jejíž hospodářství je v troskách a obyvatelstvo stále na pokraji hladomoru.

Synové a možní nástupci Kim Čong-ila:

Kim Čong-nam (38 let)
Kim Čong-čul (27 let)
Kim Čong-wu (25 let)

Kim Čong-wu studoval ve Švýcarsku a působí v armádě. Je považován za inteligentního, přemýšlivého mladíka a otcova oblíbence. Za favorita byl dlouho považován 38letý Kim Čong-nam, dokud nebyl v roce 2001 zadržen, jak se s falešným pasem snaží vstoupit do Japonska s údajným přáním navštívit Disneyland. Podle jiné verze ale chtěl tento vysoký důstojník severokorejské vojenské špionážní služby v Japonsku koupit citlivé technologie. V posledních letech žije Kim Čong-nam pohodlným životem v Macau, kde je vídán, jak večeří a popíjí v módních restauracích či se baví v kasinech. Sedmadvacetilý Kim Čong-čul je podle svého otce příliš slabý na to, aby mohl stanout v čele KLDR. V listopadu 2007 byl nicméně jmenován náměstkem vedoucího oddělení agitace a propagandy vládnoucí strany práce, což je klíčový post komunistického aparátu v zemi.

Vydáno pod