Za odmítnutí služby odsoudili prvního izraelského vojáka, boje v Gaze pokračují 18. dnem

Jeruzalém - Ke 14 dnům vězení za odmítnutí služby v Gaze byl odsouzen 35letý izraelský záložník. Podle organizace Omec lesarev (Odvaha odmítnout) jde o první případ tohoto druhu od zahájení nynější izraelské vojenské operace proti palestinskému území před 18 dny. Izraelská armáda naproti tomu uvedla, že odsouzení nebylo za odmítnutí sloužit v Gaze, ale za nedovolené opuštění útvaru v době školení. Izraelští vojáci dnes v pásmu Gazy zabili na 30 islámských radikálů, mezi nimiž byl poprvé cizinec. Týdenní cestu po Blízkém východě dnes zahájil generální tajemník OSN Pan Ki-mun.

Odsouzený záložník měl podle organizace Omec lesarev sloužit u ženijní jednotky. Podle svých slov odmítl nastoupit službu na protest proti zabití stovek Palestinců během izraelského tažení. Čtrnáctidenní trest si měl odpykat na samotce. Mluvčí armády potvrdil odsouzení jednoho záložníka, ale jen na týden. „Odmítl se zúčastnit školení z osobních důvodů a případ byl využit ke vzorovému procesu,“ uvedl mluvčí. Údaje, že trest by měl být vykonán na samotce, nemohl potvrdit s tím, že o tom nemá žádné informace. Prohlásil ale, že dotyčný voják „nebyl příslušníkem bojové jednotky a nebyl vysílán do Gazy“.

Organizace Omec lesarev povzbuzuje vojáky, aby odmítali nastupovat službu na palestinských územích, a nepodporovat tak jejich okupaci Izraelem. Představitelé organizace uvedli, že od 27. prosince se na ně s žádostí o pomoc a právní rady obrátilo osm záložníků. Z těchto osmi nakonec tři skutečně odmítli vyslání do Gazy. Ve dvou případech ale došlo k dohodě s jejich velitelem, že budou sloužit jinde.

První z povolaných izraelských záložníků se už dostali do akce. Vojna není jejich chlebem, povolávací rozkaz je odloučil od práce, přátel, rodin a dětí. Otázkou je, zda budou schopni uspět v boji proti ozbrojencům Hamasu, až dojde na boj v hustě obydlených sektorech. A zda se vrátí.

Izrael se mezitím brání obviněním z nevybíravých útoků v Gaze pomocí médií. V pondělí pustil s tanky do pásma Gazy nakrátko další televizní štáby. A armáda na brífinku v Jeruzalémě zveřejnila záběry, na kterých má být vidět šetrný zásah vojenského cíle Hamasu z letadla. „Nechceme dobýt celou Gazu, nechceme zabíjet její obyvatele, nechceme ani zlikvidovat Hamas. Chceme, aby Hamas pochopil, že nebude střílet na izraelské občany, aniž bychom to řešili,“ uvedl izraelský premiér Ehud Olmert.

Izraelský volební výbor dnes také zakázal dvěma arabským politickým stranám, aby se příští měsíc účastnily parlamentních voleb. Důvodem jsou jejich údajné protisionistické postoje. Člen jedné ze stran při jednání výboru vykřikoval, že Izraelci jsou nemorální a že ještě zhorší situaci v Gaze. Zástupci obou stran se proti zákazu odvolají u nejvyššího soudu.

V Gaze dnes 30 mrtvých, Pan Ki-mun míří na týden na Blízký východ

Izraelští vojáci dnes v pásmu Gazy zabili na 30 islámských radikálů, mezi nimiž byl poprvé cizinec, údajně Saúdský Arab. Nastražená nálož v jednom z prohledávaných domů na severu pásma těžce zranila jednoho izraelského důstojníka. Izraelská pěchota se přiblížila ke čtvrti výškových budov na jihu města Gazy. Letectvo v noci na dnešek bombardovalo 60 cílů, podle agentur údajně hotel, mešitu a jeden dům, v němž se skrývali bojovníci Hamasu. Zasaženo bylo také 15 tunelů na hranici pásma s Egyptem. Podle izraelské armády se podařilo v minulých 17 dnech bojů zničit polovinu ze zhruba 300 tunelů.

Na Blízký východ míří dnes generální tajemník OSN Pan Ki-mun, který chce během týdne navštívit všechny země schopné přispět k ukončení konfliktu. Před cestou vyzval Hamas i Izrael k okamžitému zastavení bojů v Gaze. Civilisté podle něj trpěli už dost.

Podle palestinských zdrojů padlo během osmnáctidenních bojů 930 Palestinců, z nichž téměř 400 byly ženy a děti. Izrael tvrdí, že zabil na 500 radikálů, sám má 13 obětí - deset vojáků a tři civilisty.

  • Izraelské tanky míří do Gazy zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/614/61358.jpg
  • Izraelský voják autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/617/61645.jpg
  • Boje v Gaze autor: ČTK, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/617/61642.jpg