O víkendu zemřel poslední britský veterán obou světových válek Bill Stone

Londýn - Poslední známý britský veterán obou světových válek a jeden ze čtyř posledních britských veteránů první světové války Bill Stone zemřel v sobotu ve 108 letech v Berkshire na jihovýchodě Anglie. Oznámilo to dnes britské ministerstvo obrany. Ještě v listopadu se Stone zúčastnil 90. výročí oslav konce první světové války - společně s dalšími dvěma britskými veterány z první světové války Henrym Allinghamem a Harrym Patchem. V Austrálii ještě žije ještě poslední britský veterán - Claude Choules.

Stone se narodil v roce 1900 ve vesnici Ledstone v jihozápadní Anglii a měl 13 sourozenců. K námořnictvu se snažil dostat již v 15 letech, jeho otec ale odmítl podepsat potřebné dokumenty, protože v té době už v armádě sloužili jeho starší tři synové. Stone proto narukoval až v 18 letech. Jeho první loď, na kterou nastoupil službu, byl bitevní křižník Tiger.

V roce 1940 se zúčastnil pěti záchranných plaveb k francouzským břehům s lodí Salamander. Šlo o evakuaci britských a dalších spojeneckých jednotek z Němci obleženého města Dunkerque. Zúčastnil se také vylodění spojenců na Sicílii v roce 1943 s lodí Newfoundland.

Stone: Nic horšího než Dunkerque jsem v životě nezažil 

Před dvěma lety Stone v rozhovoru pro rozhlasovou stanici BBC uvedl, že Dunkerque byl to nejhorší, co v životě zažil. „Byly to strašné dny, ale člověk prostě musel jít dál, jako by se nic nestalo. Nic jiného mu ani nezbývalo,“ vzpomínal. To bylo také jeho motto, jak ve stanovisku k otcově úmrtí uvedla jeho dcera: "Jeho receptem na dlouhověkost byl počestný život, spokojená mysl a víra v boha. Jeho mottem bylo Jde se dál. Vedl pozoruhodný, dlouhý, zdravý a šťastný život."

Z vojenské služby byl Stone propuštěn v září 1945. V civilním životě pak provozoval trafiku a kadeřnictví v Devonu, mimo službu totiž fungoval jako palubní holič. Do důchodu odešel v roce 1968.

V britské armádě sloužilo v době první světové války pět milionů mužů. Francie poslala tehdy do války 8,5 milionu mužů, z nichž kolem 1,4 milionu zahynulo. Německo přišlo o 1,9 milionu vojáků, tedy také zhruba o každého šestého muže poslaného na frontu. Rusů padlo 1,7 milionu a Britů 760 tisíc. Mnoho obětí mělo i Rakousko-Uhersko a další země. Zabité tvořili většinou muži do 25 let.

  • Hřbitov v Dunkerque autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/617/61605.jpg
  • Oběti první světové války autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/518/51790.jpg