Kosovo možná vyhlásí nezávislost už 9. nebo 10. února

Priština (Srbsko) - Kosovo vyhlásí nezávislost 9. nebo 10. února, pokud v nedělních srbských prezidentských volbách zvítězí ultranacionalista Tomislav Nikolić. V případě vítězství prozápadně orientovaného současného prezidenta Borise Tadiče kosovští Albánci pravděpodobně počkají s deklarací až po schůzce ministrů zahraničí Evropské unie plánované na 18. února.

Jak s odvoláním na nejmenovaného diplomata informovala agentura Reuters, případné volební vítězství radikála Nikoliče podkope všechny snahy o odložení vyhlášení kosovské nezávislosti.

Srbsko odtržení Kosova striktně odmítá. V tomto názoru ho podporuje i Rusko, podle něhož by se tím vytvořil nebezpečný precedens pro separatisty na celém světě. Spojené státy a většina zemí EU však pravděpodobně jednostranné vyhlášení nezávislosti této jihosrbské provincie uznají.

Podle západních diplomatů by bylo vhodnější, aby Kosovo deklarovalo nezávislost na Srbsku až koncem února nebo v březnu. Evropské země se obávají, že odtržení provincie krátce po prezidentských volbách by mohlo v Srbsku vyvolat vnitropolitickou nestabilitu.

Kosovo je od roku 1999 pod správou OSN. Dohled nad provincií by od Spojených národů měla převzít Evropská unie, která se chystá vyslat do Kosova misi tvořenou 1800 civilními pracovníky.