Konflikt v Gaze už trvá tři týdny, v Káhiře se stále jedná o příměří

Gaza/Aškelon - Izraelská ofenziva proti radikálnímu islamistickému hnutí Hamas dnes v noci vstoupila navzdory rezoluci Rady bezpečnosti OSN do třetího týdne. Boje pokračovaly i v noci na dnešek. Izraelská armáda při tankovém útoku na sever pásma Gazy zabila osm Palestinců. Podle svých zpráv armáda v noci na dnešek útočila na 40 cílů a zabila 15 členů radikálního Hamasu, který mezitím na Izrael vypálil několik raket. Jedna z nich v Ašdodu zasáhla obytný dům a zranila pět jeho obyvatel.

Na Gazu se snesly letáky, jejich obsah je stručný - izraelské obranné síly vás varují, neposkytujte Hamasu jakoukoliv pomoc a nezdržujte se v blízkosti jeho členů. Izrael v prohlášení navíc varuje, že ještě zesílí své operace v pásmu Gazy. V egyptské Káhiře se zatím jedná o míru. O konfliktu jednal v noci egyptský prezident Husní Mubarak se svým palestinským protějškem Mahmúdem Abbásem, který má však v pásmu Gazy jen omezený vliv. Pozornost se stále upírá spíše na egyptsko-francouzský návrh na příměří, kvůli kterému v Káhiře jednali vyslanci Izraele i Hamasu.

V Gaze mezitím dál dopadají izraelské střely na cíle hnutí Hamas. Terčem jsou tunely, kterými se pod palestinsko-egyptskou hranicí pašuje do Gazy zboží a zbraně. Ostrahu hranic posílil také Egypt. Tudy kdysi proudil kontraband z jedné strany hranice na druhou, teď se k ní nikdo nesmí ani přiblížit.

Hermeticky uzavřené je i pobřeží - izraelské loďstvo kontroluje každé podezřelé plavidlo, které se ke Gaze jen přiblíží.

Konflikt si vyžádal již přes 800 životů

Podle zpráv arabských médií při konfliktu zemřelo již více než 800 Palestinců. Na izraelské straně je nejméně 14 mrtvých, většina z nich jsou vojáci. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun během pátečního telefonického rozhovoru s izraelským premiérem Ehudem Olmertem kritizoval židovský stát za to, že neuposlechl žádost Rady bezpečnosti OSN. Ta v rezoluci volá po okamžitém zastavení bojů.

Podobně jako Izrael se k dokumentu RB staví radikální islamistické hnutí Hamas, které pásmo Gazy ovládá. Hamas nechce zastavit ostřelování izraelských měst a vesnic svými raketami Kásam. Mluvčí Hamasu podle Al-Džazíry prohlásil, že se hnutí rezolucí necítí být vázáno, protože se na jejím vypracování nepodílelo. Odmítavé stanovisko zaujalo i další extremistické uskupení Islámský džihád.

Pronikl Hamas do humanitárních organizací?

Izraelský velvyslanec ve Vídni Dan Ašbel rakouskému týdeníku Profil řekl, že členové palestinského radikálního Hamasu působí i v humanitárních agenturách OSN v pásmu Gazy. „Víte, kdo dnes pracuje v UNRWA (Agentuře OSN pro pomoc a práci ve prospěch palestinských uprchlíků na Blízkém východě)? Lidé z Hamasu. Pomáhají jenom těm, kdo jsou Hamasu oddaní. Hamas využívá i tuto humanitární organizaci proti vlastnímu národu,“ tvrdil Ašbel.

UNRWA ve čtvrtek pozastavila svou činnost v pásmu na protest proti izraelskému útoku na označený vůz OSN, při němž zahynul řidič auta. Izraelská armáda OSN v pátek ujistila, že chce chránit objekty i personál OSN, takže agentura dnes činnost obnoví. OSN ale žádá vyšetření jak útoku na školu, tak na konvoj.