Čínská protipirátská flotila dorazila do Adenského zálivu

Mogadišo - Čínská flotila, která má bránit obchodní plavidla před piráty, dorazila do Adenského zálivu. Dva torpédoborce a zásobovací plavidlo už eskortují první čtyřčlennou skupinu čínských obchodních lodí. Případné použití síly proti pirátům, kteří v této oblasti operují, posvětila jak Rada bezpečnosti OSN, tak i prozatímní somálská vláda.

Čína se připojila ke Spojeným státům, Evropské unii, Rusku a několika dalším zemím, jejichž vojenská plavidla již v oblasti hlídkují. Zahraniční lodě se starají o bezpečnost frekventovaných vod a o bezpečné dodávky humanitární pomoci do Somálska.

Piráti dnes propustili tureckou loď unesenou v říjnu 

Somálští piráti dnes propustili tureckou loď Neslihan a její dvacetičlennou posádku, kterou unesli loni v říjnu. Za propuštění lodi požadovali výkupné, majitel plavidla však neuvedl, zda byly nějaké peníze zaplaceny.

Loď byla přepadena 20. října při cestě z Kanady do Číny, kam přepravovala železnou rudu. Piráti se od té doby v somálských vodách zmocnili dalších dvou tureckých plavidel.

Somálské vody a jejich okolí jsou už dlouho jednou z nejnebezpečnějších oblastí pro námořní dopravu. V Adenském zálivu bylo loni zaznamenáno 111 útoků somálských pirátů, z toho 42 úspěšných.