Izrael zahájil pozemní ofenzivu v pásmu Gazy

Jeruzalém - Izraelské pozemní síly dnes večer překročily hranice palestinského pásma Gazy a zahájily pozemní ofenzivu. S odvoláním na izraelského vojenského mluvčího to oznámily agentury AP a AFP. Do severní části pásma, na kterou se soustředilo poslední bombardování během dne, vjela kolona izraelských tanků, z nichž některé střílely. Doprovázely je izraelské bojové vrtulníky. Prozatím prý není možné říct, jak hluboko jednotky pronikly.

„Jsou slyšet výbuchy a palba střelných zbraní, ve vzduchu jsou slyšet vrtulníky. Také je vidět palba osvětlovacími kulkami,“ popsal první minuty invaze zpravodaj České televize Jakub Szántó, který je pouhé dva kilometry od místa, kde došlo k překročení hranic. Izraelská generalita zatím více informací nezveřejnila. 

Izraelská vojenská mluvčí Avital Leibovitchová řekla, že pozemní jednotky převezmou kontrolu nad některými oblastmi, z nichž hnutí Hamas, jež Gazu ovládá, ostřeluje Izrael raketami. Podle dalšího vojenského mluvčího bude operace trvat mnoho dní. „Cíl je zničit teroristickou infrastrukturu Hamasu,“ prohlásila Leibovitchová.

Izraelská armáda zároveň mobilizovala desítky tisíc záložníků. Oznámil to podle agentury Reuters úřad izraelského premiéra Ehuda Olmerta. AFP píše o tisících mobilizovaných.

Mrtví jsou už na obou stranách

Podle této agentury granát z izraelského tanku zabil ve městě Gaza jedno dítě a dalších jedenáct zranil. Na severu pásma bylo zraněno „mnoho lidí“, napsala AFP s odvoláním na svědky a nemocniční zdroje. Nejmenovaný činitel Hamasu v televizi Al Arabíja řekl, že bojovníci hnutí několik izraelských vojáků zabili. Počet neupřesnil. Vojenská větev Hamasu, takzvané brigády Kásam, v komuniké prohlásila, že Izrael za svou akci těžce zaplatí.

Agentura AP napsala, že když izraelské síly vstupovaly do pásma, rozpoutaly se prudké přestřelky. AFP píše, že na střelbu izraelských tanků odpovídali bojovníci Hamasu palbou z houfnic. Výbuchy a palbu z tanků bylo prý slyšet u palestinského uprchlického tábora Džabalíja v severní části pásma. Před vstupem ostřelovali Izraelci pásmo z děl a podle televize CNN také shazovali letáky s výzvami obyvatelům Gazy, aby opustili její severní oblasti.

Početní stav použitých izraelských sil nebyl zatím oznámen. Armáda pouze uvedla, že do „druhé fáze“ izraelské ofenzivy proti Hamasu je zapojen „významný počet vojáků včetně pěchoty, tanků, ženijních jednotek, dělostřelectva a rozvědky za podpory letectva, námořnictva a bezpečnostních agentur“. V minulých dnech izraelští vojenští činitelé uváděli, že podél pásma se shromáždilo asi 10 tisíc vojáků.

V armádním komuniké se uvádí, že dnes zahájená operace je součástí dlouho připravovaného plánu a že její cíl je významně snížit počet raket odpalovaných na Izrael a zajistit obyvatelům ohrožených izraelských oblastí větší stabilitu a bezpečnost.

Izrael v komuniké ujišťuje, že obyvatelé Gazy terčem operace nejsou. Za případné oběti na životech nebo za zranění civilistů budou podle něho odpovědni ti, kdo jich používají jako lidské štíty. Komuniké zároveň varuje, že „každý, kdo u sebe ukrývá teroristy nebo zbraně, bude považován za teroristu“.

Pozemní útok byl podniknut týden po zahájení letecké ofenzivy na pozice Hamasu. O jeho přípravách se v Izraeli otevřeně mluvilo už několik dní. S ohledem na něj bylo také zmobilizováno několik tisíc záložníků. Už dnes poprvé ostřelovalo pásmo Gazy také izraelské dělostřelectvo. Letecké útoky si už vyžádaly přes 400 obětí.

Pozemní operace zároveň začíná pouhý den předtím, než se na Blízký východ v neděli vydá vyjednávací mise Evropské unie, kterou povede český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Praha začala 1. ledna unii předsedat.

Izraelští vojáci v pásmu Gaza
Zdroj: ČT24