Irsko bude žádat kvůli Lisabonské smlouvě záruky v oblasti obrany

Dublin - Irsko zřejmě požádá kvůli druhému referendu o Lisabonské smlouvě Evropskou unii o další záruky. Dnes to oznámil ministr obrany Willie O'Dea. Už v prosinci přitom Irsko dostalo na unijním summitu záruky, že po schválení Lisabonské smlouvy nepřijdou o suverenitu a eurokomisaře a že budou samostatně rozhodovat o daňové nebo rodinné politice.

„Pohráváme si s myšlenkou, že možná budeme chtít ještě něco navíc,“ uvedl O'Dea v interview pro nezávislý deník The Irish Times. „Nechci to specifikovat, jen naznačím, že se diskutovalo o branné povinnosti a výdajích na obranu,“ uvedl ministr.

Vládní studie z loňského roku ukázala, že třetina voličů je přesvědčena, že by unie po schválení Lisabonské smlouvy zavedla brannou službu v evropské armádě. „Nikdy zde nebyla možnost zavedení branné povinnosti, lidé se toho nicméně obávají a my se s tím musíme vyrovnat,“ řekl O'Dea.

Podle něj si navíc Irové myslí, že po schválení Lisabonské smlouvy by výrazně musely stoupat výdaje na obranu, takové obavy chce irská vláda také vyvrátit.

Nové referendum by se mělo konat ve druhé polovině letošního roku. Irský ministr zahraničí Michael Martin v závěru roku 2008 vyjádřil naději, že české předsednictví v Evropské unii mu jeho uspořádání usnadní.

Vydáno pod