Cizinci opouštějí Gazu, pravděpodobnost pozemního útoku se zvyšuje

Jeruzalém/Gaza - Při izraelských náletech v pásmu Gazy zahynuly tři palestinské děti. Nálety už trvají sedm dní a vyžádaly si 420 obětí. Napětí na palestinském území trvá. Do oblasti míří hned několik diplomatických misí. Izrael dnes umožnil několika stovkám cizinců opustit pásmo Gazy. Armáda se na hranicích připravuje k útoku.

Izrael dnes umožnil více než 350 cizincům opustit pásmo Gazy. Ráno nastoupili do autobusů, které je dopravily přes hraniční přechod v Erezu na izraelské území. Mnoho z nich jsou příbuzní místních Palestinců. Podle údajů izraelského vojenského vyslance jsou mezi nimi Američané, Rusové, Moldavané a Ukrajinci. Odcestovali také občané Turecka a Kazachstánu.

Několikahodinový humanitární konvoj otevřel ovšem dveře Izraele jen držitelům zahraničních pasů. Jejich palestinští rodinní příslušníci ale museli zůstat ve vojenské zóně. „Můj muž tam zůstal, má jen palestinské papíry. Já s dětmi odjíždím za matkou na Ukrajinu, ale polovina mě zůstává v Gaze s manželem,“ popisuje ukrajinská obyvatelka pásma Gazy. V rámci evakuace se z Gazy dostala i bývalá česká policistka Pavlína Reš, která působí jako ochranka agentury OSN pro uprchlíky.

Studio ČT24 o situaci v Gaze (zdroj: ČT24)

Izraelská armáda se připravuje k pozemnímu útoku na palestinské území. U hranic s pásmem Gazy armáda soustředila tanky, obrněnou techniku a elitní pěší jednotky. Čeká se jen na pokyn politického vedení.

Letecké útoky pokračovaly i dnes, opět umírali civilisté

Letectvo dnes mířilo na domy vůdců radikálního palestinského hnutí Hamas. Přesto ale i dnes při izraelských náletech umírali i civilisté. Tři děti byly zabity, nálet je zastihl při hře na ulici. S odvoláním na místní zdravotnické zdroje o tom informovala agentura Reuters. Nálety pokračují
sedmý den a vyžádaly si 420 obětí. Třetina z nich byli podle bilance OSN
civilisté a z nich čtyři desítky děti.

Při cílených útocích se ve čtvrtek Izraelcům podařilo zlikvidovat dosud nejvýše postaveného člena radikálního Hamasu Nízára Rijána. Letci zničili jeho rodinný dům v uprchlickém táboře Džabálija. Zahynuli přitom také čtyři Rijánovy manželky, jeho 12 dětí a dva sousedé. Rijád vyučoval islám, jednoho ze svých synů poslal v roce 2001 do Izraele k sebevražednému útoku a byl významným dárcem ozbrojenému křídlu Hamasu.

Na příměří jsme nepřistoupili, deklaroval Hamas

Hnutí krátce po Rijánově smrti odvolalo předchozí zprávu, podle níž přistoupilo na podmínky příměří navrhované Evropskou unií. Vyzvalo pak Palestince z pásma Gazy, ze západního břehu Jordánu a východního Jeruzalému, aby dnes přišli demonstrovat k mešitám.

Izrael kvůli tomu zpřísnil bezpečnostní opatření pro vstup muslimů na jeruzalémskou Chrámovou horu. Na prostranství před tamními mešitami pouští pouze muže starší 50 let, ženám je vstup povolen bez omezení. Od čtvrteční půlnoci platí čtyřiadvacetihodinová uzávěra přechodů na západní břeh Jordánu. Pátek je pro muslimy den klidu a většina z nich se chce zúčastnit poledních modliteb.

Vydáno pod