Obama a Bush se koncem roku přetahují o titul krále vtipných obrázků

Praha - Byť si tahanice na české politické scéně o vtipy všeho druhu přímo říkají, na webu a v e-mailových schránkách jeho uživatelů prim rozhodně nehrají. Tam žertíkům kraluje politik nejen z jiné země, ale dokonce i z jiného světadílu a opačné polokoule - budoucí americký prezident Barack Obama. Především obrázkové, ale tu a tam i psané vtípky mají sice občas lehce rasistický nádech, ale jsou spíše laskavé než zlé a - ruku na srdce - co jiného mohl Obama jako první americký prezident tmavé pleti čekat?

Mezi prvními začal kolovat obrázek padesáticentové bankovky s titulem „První problémy s prezidentem Obamou“. Vedle zjevné dvojité narážky na - tehdy zatím ještě pouze americkou - finanční krizi a černošského rappera 50 Centa zdobil bankovku tradiční obrázek prezidenta, tentokrát ovšem natolik temný, že z něj byly vidět jen oči a zuby.

Další obrázek se vlastně tak trochu nabízel od samého počátku - Bílý dům (nebo Bílý baráck?) obarvený načerno se prezentoval titulkem „První počin prezidenta Obamy“.

Trochu zlomyslný byl snímek, který pod názvem „Obamova rodina se stěhuje do Bílého domu“ zobrazoval náklaďák obsypaný kočovníky - v jasné narážce na Obamovy keňské kořeny.

Pseudovědecky se zase tváří obrázek porovnávající mapu posledních volebních výsledků v USA s produkcí bavlny v roce 1860. Místa nejvyšší produkce se zde téměř kryjí s modrými ploškami znázorňujícími Obamův triumf.

Terčem smíchu je nový prezident také třeba ve Španělsku, kde mu věnovali tradiční vánoční keramickou figurku v nelichotivé pozici. Nejvíc vtipů na Obamu ale samozřejmě koluje v USA, například jeho tandem s viceprezidentem označují jako Obama bin Biden a v narážce na Obamův falešný rodný list se rojily variace vtipů na téma, proč Obama nechce zveřejnit ten pravý: prý například proto, že by se provalilo, že tento samozvaný „novodobý mesiáš“ se nezrodil z panny.

V USA si Obamu nezřídka berou na mušku především moderátoři populárních Late Night Show - Conan O'Brien, Jay Leno nebo David Letterman. Ti ho také podle zlých jazyků volili, protože jim prý začaly docházet Bushovské vtipy. Jeden z posledních byl asi ten, jak Bushovi oznamovali, že Obama míří do Bílého domu. „Aha, takže jsme ho nakonec chytili?“ ptal se s úlevou Bush.

Obama v lednu Bushe vystřídá v Bílém domě, koncem roku ale Bush na oplátku nečekaně vystřídal Obamu jako nejvděčnější terč webových vtipů, a vrátil se tak na sklonku svého funkčního období na místo, které si během svého prezidentování právem vysloužil. Není to ovšem jeho zásluha, pomohl mu k tomu irácký novinář a jeho neomylné střely botou. Variace žertovných snímků speciálních muslimských protibushovských komand vyzbrojených právě tímto nezvyklým střelivem na sebe nedaly dlouho čekat.

A ještě jednou zpět k rase příštího amerického prezidenta. Řada Američanů tvrdí, že „první černošský prezident“ ve skutečnosti není černoch, ale míšenec, protože se narodil černošskému otci a bělošské matce. Je tedy stejně tak černoch jako běloch, navíc není podle některých teorií ani prvním afroamerickým prezidentem USA. Na diskuse o rase příštího amerického prezidenta už reagovali i karikaturisté. Krátce po listopadových volbách se objevil kreslený vtip ukazující skupinu vojáků slavících výsledek hlasování. „Chápej, je napůl bílý,“ říká jeden bílý voják. „Musíš na to být tak pyšný!“ odpovídá druhý.

  • „První problémy s prezidentem Obamou“ autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/600/59939.jpg
  • „První počin prezidenta Obamy“ autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/600/59932.jpg
  • „Obamova rodina se stěhuje do Bílého domu“ autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/600/59938.jpg
  • Výsledky prezidentských voleb v USA a produkce bavlny 1860 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/600/59931.jpg
  • Katalánská vánoční figurka Baracka Obamy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/574/57372.jpg
  • Obrázek z komiksu o Baracku Obamovi autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/600/59943.jpg
  • „Nové zbraně muslimských teroristů“ autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/600/59940.jpg
Vydáno pod