Tárik Azíz a „chemický Alí“ stanuli před soudem

Bagdád - V Bagdádu byl zahájen soudní proces se dvěma významnými spolupracovníky svrženého iráckého prezidenta Saddáma Husajna - bývalým místopředsedou vlády Tárikem Azízem a bývalým ministrem obrany a vnitra Alím Hasanem Madžídem. Oba jsou obviněni z někdejšího potlačení opoziční strany Ad-Dava nynějšího iráckého premiéra Núrího Málikího. Azíz je souzen také pro údajnou roli v odsouzení 42 obchodníků k smrti za čachrování s potravinami v roce 1992. Svou vinu popírá.

Madžíd, přezdívaný „chemický Alí“ pro svou roli ve zplynování 5000 iráckých Kurdů za Saddámovy vlády, byl už ve dvou jiných procesech odsouzen k smrti za zločiny proti lidskosti, válečné zločiny a genocidu a za potlačení šíitského povstání v 90. letech. Poprava zatím nebyla provedena kvůli sporům o ni v Málikího vládě.

Azíz se při některých dosavadních soudních procesech s exponenty Saddámova režimu, včetně se Saddámem samým, objevil jako svědek. Jako obžalovaný (kvůli smrti obchodníků) stanul před soudem už letos v dubnu, ale soud byl odročen.

Nyní obžaloba přičítá oběma mužům podíl na zatčení stovek tisíc členů iráckých politických stran, jejich věznění a popravy mnohých z nich, píše s odvoláním na prokurátora agentura AP. V jednom případě bylo v roce 1982 ve městě Balad zatčeno 1135 lidí, z nichž 379 bylo zabito.

Oba obžalovaní jsou ve špatném zdravotním stavu. Tárik Azíz se před soudem objevil o holi, Madžíd se kvůli chatrnému zdraví ani nezúčastnil včerejšího odpoledního stání.

Vydáno pod