Izraelci bombardovali palestinskou univerzitu; pásmo kolem Gazy je uzavřeno

Gaza/Tel Aviv - Izrael dnes vyhlásil nárazníkové pásmo kolem palestinské Gazy za uzavřenou vojenskou oblast. Letectvo třetí den útočí na budovy hnutí Hamás. Během tří dnů si bombardování podle nejnovější bilance vyžádalo už 307 mrtvých a přes tisíc zraněných. Terčem náletu izraelských letadel se stal také univerzitní komplex v Gaze, přičemž podle očitých svědků byla cílem budova univerzitních laboratoří. Podle dostupných informací nebyl nikdo zabit ani zraněn, v areálu ale vypukl velký požár a místo zahalil hustý dým.

Od soboty zahynulo podle nejnovější bilance agentury AP 315 Palestinců a 1420 bylo zraněno. Podle OSN je mezi palestinskými ztrátami 51 civilistů, z nichž sedm byly děti mladší sedmi let. Palestinské raketové útoky od soboty usmrtily dva Izraelce. 

Izrael povolal téměř 7000 záložníků - na hranicích pásma Gazy stojí tanky. Pořád ale není jasné, zda se izraelští politici odhodlají poslat pozemní jednotky na hustě osídlená palestinská území. O mnoho více cílů vžak ze vzduchu zasáhnout nelze.

Izraelské ministerstvo obrany povolilo podle agentury AFP vjezd více než stovky kamionů s humanitární pomocí do pásma Gazy. Náklady potravin,  zdravotnického materiálu, pohonných hmot dodaných Tureckem, Jordánskem a mezinárodními organizacemi, by měly projet do pásma během dneška. „Válčíme, ale nebráníme dodávkám humanitární pomoci. Dal jsem příkaz, aby dostali vše co potřebují. Obyvatelé Gazy nejsou naším cílem. Teroristé se ale nevyhnou odpovědnosti,“ uvedl izraelský ministr zahraničí Ehud Barak.

Gaza se propadla do chaosu

Zpravodaj agentury DPA vylíčil noční atmosféru ve městě, nad nímž je slyšet hluk letadel a bezpilotních strojů, který se mísí s houkáním sirén
záchranných vozidel. Televize CNN zprostředkovala živě záběry z Gazy, kde bylo krátce po půlnoci slyšet několik explozí. Nad ránem pak Izraelci bombardovali budovu ministerstva vnitra v Gaze, která se podle agentury Reuters stala prvním vládním objektem zasaženým při
izraelské ofenzivě.

Někteří Palestinci v pásmu Gazy si stěžují, že je arabské země a palestinská samospráva řízená Fatahem „hodily přes palubu“. Podle spolupracovnice ČT Tatiany Hoffmanové to lze vysvětlit nechutí těchto zemí k Hamasu. „Egypt ani Saudská Arábie nechovají k Hamasu žádné velké sympatie. Například Egypt nechce, aby v blízkosti svých hranic měl takovou extrémní organizaci. Také Saudská Arábie dává přednost spolupráci s Izraelem. Obě země jsou víceméně s Izraelem na útoku domluvené,“ říká Hoffmanová.

40 náletů během noci

Podle zprávy izraelského rozhlasu podniklo izraelské letectvo během noci
kolem 40 náletů na cíle hnutí Hamas. Zasaženo bylo údajně mimo jiné skladiště zbraní i budova poblíž domu patřícího palestinskému
expremiérovi Ismáílu Haníjovi, nynějšímu vůdci neuznávané vlády Hamasu v pásmu Gazy.