Boj se somálskými piráty se stává celosvětovou záležitostí

Berlín/Mogadišo - Do boje se somálskými námořními piráty vstoupila další velmoc. Tři vojenská plavidla vyslala na ochranu civilních lodí do nebezpečných vod u východní Afriky taky Čína. Pirátské útoky v oblasti přitom neustávají, poslední pokus o únos lodi včera lupičům překazilo německé námořnictvo.

Světové mocnosti se snaží zatočit s piráty a Peking nechce zůstat pozadu. Na výpravu proti námořním lupičům vyrazily k somálským břehům tři nejmodernější čínské vojenské lodi - dva torpédoborce s příslušníky speciálních sil, vybavené raketami a vrtulníky, a jedna doprovodná loď. Čína chce svou první námořní misí mimo Tichý oceán předvést, že se podílí na světové bezpečnosti.

„Každá loď bude mít jiné úkoly, ale hlavním cílem je ochrana civilních plavidel v Adenském zálivu. Budeme je doprovázet a chránit je i jejich náklad,“ uvedl velitel čínské flotily Syn Tu Ťing-čchen.

Jedna z nejvytíženějších světových mořských tras zvýšenou ochranu potřebuje. Piráti na frekventované spojnici mezi Evropou a Asií naposledy zaútočili ve čtvrtek. Chtěli unést egyptskou nákladní loď. V tom jim zabránili němečtí námořníci, kteří 6 pirátů zatkli. Na příkaz německé vlády je ale později propustili. Takových útoků přitom banditi letos provedli víc než 100.