Vánoční strom v Aténách se stal terčem útoku demonstrantů

Atény - Řečtí demonstranti, kteří již čtrnáct dní pořádají mohutné protivládní protesty, se v sobotu v noci vrhli na vánoční strom na centrálním náměstí řecké metropole Atén. Strom zasypali odpadky a snažili se na jeho větve zavěsit pytle se smetím. Proti výtržníkům zasáhla pořádková policie. Další protestní akce se konala v Soluni.

Protestní shromáždění u vánočního stromu v centru Atén bylo plánováno jako součást dne akcí vyhlášených v Řecku i mimo něj. Přesně před dvěma týdny byl totiž při policejním zásahu proti demonstrantům v Aténách zastřelen patnáctiletý mladík. Jeho tragická smrt dala podnět k následným násilnostem, které postupně nabyly protivládního zaměření a staly se nejhorší vlnou násilností a protestů za poslední desetiletí. Škody napáchané za tu dobu dosahují milionů eur.

Dav asi 150 lidí se střetl s desítkami policistů. Pořádková policie se snažila zabránit mladíkům v házení odpadků na vánoční strom a použila proti nim pepřové spreje. První vánoční strom celý shořel 8. prosince, to byl nejhorší den nepokojů v centru Atén. Zároveň další skupinky vandalů a anarchistů přerušily premiéru v národním divadle a napadly budovu státní správy. Vláda doufá, že s blížícími se vánočními svátky protesty postupně utichnou.

To ale studenti rozhodně v plánu nemají. Jak zpozorovala publicistka Soňa Dorňáková, „jejich boj teprve začíná“. Na 23. prosince svolali demonstranti petiční pochod k ministerstvu školství.