Obama postavil „zelený“ tým vládních vědců

Washington - Nově zvolený americký prezident Barack Obama jmenoval na vrcholné vědecké posty přední zastánce boje proti klimatickým změnám. Fyzik z Harvardovy univerzity John Holdren se stane Obamovým hlavním vědeckým poradcem a šéfem kanceláře Bílého domu pro vědu a technologii. Bioložka Jane Lubchencová povede Národní úřad pro oceány a atmosféru (NOAA). Steven Chu, nositel nobelovy ceny za fyziku, se stane ministrem pro energie. Obama tak podle pozorovatelů ještě před odjezdem na vánoční dovolenou na Havaj dostál svým volebním slibům, že bude klást důraz na ekologii.

Holdren v Bílém domě povede zhruba 40členný tým odborníků. Společně s ním budou Obamově kanceláři pro vědu a technologii předsedat laureát Nobelovy ceny Harold Varmus a bývalý ředitel Massachusettského technického institutu (MIT), genetik Eric Lander. Hlavním úkolem seskupení bude formovat vládní politiku v oblasti technologie a vědy a informovat o ní veřejnost.

NOAA, v jejímž čele stane Lubchencová jako vůbec první žena, dohlíží na výzkum oceánů a atmosféry a provádí většinu vládního výzkumu v oblasti globálního oteplování. S odchodem Bushovy vlády se podle nové šéfky NOAA otevírá šance zasáhnout proti nadměrnému rybolovu a znečištění oceánů.

Obama při jejich jmenování prohlásil, že vědecký výzkum musí být napříště nezávislý na politice či ideologii. Zmínil americké úspěchy v technických pokrocích v posledních desetiletích a uvedl, že byly vždy spojeny s politikou, která nenarušovala integritu vědeckého vývoje.

Vydáno pod