Obviněný guvernér z Illinois odmítl odstoupit

Chicago/New York - Illinoiský guvernér Rod Blagojevich, obviněný z korupčních snah při obsazování senátorského křesla uvolněného po zvolení Baracka Obamy americkým prezidentem, prohlásil před novináři v hlavním městě státu Illinois Springfieldu, že dobrovolně neodstoupí a bude ochoten udělat vše pro své očištění. Parlament v Illinois se přitom již tento týden začal vážně zabývat guvernérovým odvoláním.

Blagojevich vyjádřil své přesvědčení, že před soudem vyvrátí veškerá obvinění a bude plně osvobozen. „Nejsem vinen z žádného zločinu. Mám v úmyslu zůstat ve funkci,“ řekl v prvním veřejném vystoupení od minulého úterý, kdy byl zatčen federální policií FBI. Veřejnost požádal, aby mu přiznala právo presumpce neviny a vlastní obrany. Blagojevich je po zaplacení kauce na svobodě a od středy minulého týdne pravidelně dochází do úřadu. Kontaktu s novináři se až dosud vyhýbal. Ani dnes ovšem nepřipustil žádnou otázku a novinářům věnoval zhruba tři minuty.

Zvláštní výbor illinoiského parlamentu se už tento týden začal zabývat odvoláním demokratického guvernéra a zvažuje možnosti, jak tuto proceduru uskutečnit. Blagojevichův advokát Ed Genson poslance upozornil, že nahrávky pořízené FBI, na nichž je údajně zachyceno, jak se snaží získat výměnou za jmenování senátora peníze nebo výnosnou funkci, byly zřejmě pořízeny protizákonně a navíc zaznamenávají bezvýznamné informace.

S novým rokem může přijít odvolání i mimořádné volby

Poslanci se budou případem zabývat opět příští týden, avšak konečné stanovisko se očekává až po Novém roce. Pokud by výbor našel dostatek důkazů pro guvernérovo odvolání, musela by návrh na jeho sesazení schválit poslanecká sněmovna a o rozsudku by pak rozhodoval illinoiský Senát. Parlament by mohl zvážit i návrh na vypsání mimořádných senátních voleb. Takovýto postup preferují opoziční republikáni, kteří doufají, že by tak mohli získat senátní křeslo patřící dosud demokratům.

Guvernér byl vyzván k rezignaci řadou významných osobností, včetně Baracka Obamy, který několikrát zdůraznil, že on ani nikdo z jeho týmu nemá se skandálem nic společného. Vůdce demokratické většiny ve federálním Senátu Harry Reid prohlásil, že nebude akceptovat žádného senátora, kterého by Blagojevich jmenoval. Illinoiská ministryně spravedlnosti a generální prokurátorka Lisa Madiganová podala před týdnem návrh k nejvyššímu soudu státu Illinois, aby guvernéra dočasně zbavil funkce nebo mu alespoň odebral pravomoc jmenovat senátora. Soudci se ale odmítli tímto podnětem zabývat.

Pokud by Blagojevich rezignoval nebo byl sesazen, guvernérské pravomoci by přešly na jeho nynějšího zástupce Patricka Quinna, který už dříve uvedl, že by senátora spíše rychle jmenoval, než aby čekal měsíce na výsledky voleb. K tomuto stanovisku se kloní i oponenti zvláštních senátních voleb, které by podle nich stály miliony dolarů a nový senátor by nebyl znám do dubna. Quinn by jmenoval senátora zřejmě i tehdy, pokud by se později konaly zvláštní volby.

  • Rod Blagojevich autor: ČT24, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/572/57138.jpg
  • Rod Blagojevich při projevu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/570/56903.jpg