Belgický premiér nabídl demisi vlády

Brusel - Belgický premiér Yves Leterme nabídl demisi své vlády. Reaguje tak na obvinění, že vláda činila nátlak na soudce v souvislosti s aférou kolem záchrany banky Fortis. Tento krok premiér učinil poté, co z funkce odstoupil ministr spravedlnosti a na rezignaci se dohodla celá vláda. Teď záleží na belgickém králi, zda demisi přijme.

O rezignaci informoval v Bruselu vládní mluvčí Peter Poulussen. „Zasedání ministrů se rozhodlo předložit králi demisi vlády jako celku,“ oznámil dnes mluvčí. Leterme kvůli tomu dokonce svolal bleskové zasedání celé vlády. Demise vstoupí v platnost ve chvíli, kdy ji přijme Albert II. Ten ale prozatím na návrh demise, který mu ještě dnes večer Laterme předložil, nereagoval.   

Kamenem úrazu vlády se stal případ banky Fortis, působící v celém Beneluxu. Podnik se dostal do vážných finančních problémů a vlády Nizozemska, Belgie a Lucemburska se dohodly, že každá bude řešit problém té části ústavu, která je na jeho území. Bruselská vláda se rozhodla svou část banky prodat francouzskému obru BNP Paribas, drobní akcionáři to však napadli u soudu. Vláda se podle kritiků snažila soudce přesvědčit, aby prodej schválili, ti však rozhodli opačně - ve prospěch menších akcionářů. Odhalení vládního nátlaku, i když prý mu nasvědčují „pouze indicie, nikoli soudní důkazy“, teď kabinetu podrazil židli.

Odstoupení vlády by Belgii uvrhlo do hluboké politické krize. Letermův kabinet byl jmenován teprve v březnu po devíti měsících vyjednávání mezi stranami. Po tu dobu byla Belgie bez stabilní vlády. Příčinou byly hluboké rozpory mezi autonomistickými požadavky vlámskojazyčných stran vůči frankofonní části země.