Gates nechal vypracovat plán na zavření Guantánama

Washington - Plány na uzavření americké věznice Guantánamo na Kubě by měly být brzy na světě. Počítá s tím americký ministr obrany Robert Gates. Na Guantánamu je asi 250 podezřelých z terorismu. Pentagon by se měl zaměřit hlavně na to, kam je přesunout, a neohrozit přitom bezpečnost Američanů. Gates zůstane ministrem obrany i za nového prezidenta Baracka Obamy. Ten už se dříve nechal slyšet, že chce Guntánamo uzavřít do dvou let.

Gates už vyzval svůj tým v Pentagonu, aby vypracoval plán na uzavření této kontroverzní věznice osob podezřelých z terorismu. „Ministr požádal svůj tým, aby zformuloval návrhy na způsob uzavření věznice,“ řekl Gatesův mluvčí Geoff Morrell na tiskové konferenci ve Washingtonu. Návrh se má podle něj zaměřit na to, co bude třeba udělat pro uzavření věznice a pro přemístění zadržovaných na jiné místo, „a zároveň přitom zajistit ochranu amerického lidu před některými velmi nebezpečnými individui,“ dodal.

Obama už dal opakovaně najevo, že chce uzavřít Guantánamo během prvních dvou let ve svém úřadu. „Odmítám součásti systému, které nefungují. Na Guantánamu padl jediný rozsudek a ten zněl devět měsíců vězení za podporu teroristů. Zavřu tu věznici a budu dodržovat ženevské konvence,“ říká na svých internetových stránkách Barack Obama. „Ministr obrany proto chce být připraven, aby pomohl najít řešení tohoto palčivého problému,“ zdůraznil Morrell.

Podle kritiků rychlého uzavření Guantánama však nebude zrušení základny snadné. Někteří z asi 250 vězňů už vyjádřili obavy, že v případě propuštění do své země budou pronásledováni. Některé státy také odmítly své zadržované občany přijmout s tím, že představují bezpečnostní riziko. Před uzavřením základny v úterý varoval i současný americký viceprezident Richard Cheney. Podle něj nelze Guantánamo zrušit, dokud Spojené státy nevyhrají válku s terorismem.

Věznice na americké základně Guantánamo na Kubě je vnímána jako značně kontroverzní od samého počátku v roce 2002, kdy byla založena. USA na ní zadržují osoby podezřelé ze spáchání teroristických akcí nebo z příslušnosti k mezinárodní teroristické síti al-Káida. Nepřiznávají zadrženým status válečných zajatců podle ženevské konvence, ale označují je za „nepřátelské bojovníky“, což podle americké interpretace umožňuje zadržovat je bez soudu a bez přístupu k právníkům.

Věznicí Guantánamo prošlo od roku 2002 na 800 lidí, dosud jich ji opustilo asi 520. Organizace na ochranu lidských práv Spojené státy kvůli věznici kritizují, podle nich je řada zadržovaných na Guantánamu vystavena mučení a nelidskému zacházení.

##GMAP:888:Guantánamo##

Vězeň na Guantánamu
Zdroj: ČT24