Ruské vojenské lodě poprvé od rozpadu SSSR navštíví Kubu

Havana - Ruská vojenská flotila dnes poprvé od rozpadu Sovětského svazu zahájí návštěvu Kuby. Ruské lodě vedené nejmodernějším torpédoborcem - stíhačem ponorek Admiral Čabaněnko zůstanou v kubánských vodách až do 23. prosince. Rusko tak hodlá pokračovat v upevňování námořních vztahů s Kubou.

„Cílem je upevnit námořní vztahy Kuby a Ruska,“ oznámil nedávno mluvčí ruského námořnictva Igor Dygalo. Rusové odmítají výtky, že vysíláním vojenských lodí do Karibiku chtějí provokovat Američany. Moskva ale oznámila uspořádání společných námořních manévrů s Venezuelou poté, co prezident George Bush poslal letos v srpnu americké válečné lodě s humanitární pomocí přes Černé moře do Gruzie jako symbolickou podporu této zemi po jejím konfliktu s Ruskem. „Rusové velice těžce nesou, že gruzínská krize vyvolala přítomnost amerických lodí v Černomoří, že Spojené státy usilují o vybudování základen ve středoasijských republikách,“ řekl k tomu ČT historik Vladimír Nálevka.

Manévrů s Venezuelou se zúčastnil také velký, atomovými reaktory poháněný raketový křižník Petr Veliký. Zatímco Admiral Čabaněnko pak navštívil ještě Panamu a nyní s jinými menšími loděmi Kubu, Petr Veliký se vrátil domů.

Oficiální rusko-kubánské vztahy obnovil při návštěvě Kuby koncem listopadu ruský prezident Dmitrij Medveděv. Rusko by chtělo do země dodávat letadla, zbraně, kamiony, osobní auta, ale i další průmyslové výrobky. Podobně se snaží i v dalších latinskoamerických zemích.

Ruské vojenské námořnictvo
Zdroj: ČT24
Vydáno pod