Brown: Británie se stáhne z Iráku do konce příštího května

Londýn - Britská mise v Iráku skončí nejpozději v květnu příštího roku. V projevu k britským poslancům to dnes oznámil premiér Gordon Brown. "K zásadní změně mise dojde nejpozději do 31. května 2009. Tou dobou zahájíme urychlené stahování našich jednotek," zdůraznil Brown. Zároveň odmítl hlasy konzervativní opozice volající po vyšetřování příčin a způsobu vedení války v Iráku.

Británie působí v Iráku šest let, měla tu kdysi 40 tisíc vojáků, zbývá jich tam ale už jen 4100. Většina působí v blízkosti jihoiráckého ropného města Basra. V bojích jich zahynulo 178. Na jihu i po 31. květnu zůstane 400 britských vojáků, kteří budou mít na starost výcvik příslušníků iráckého vojenského námořnictva.

Britský ministerský předseda ve středu ve své funkci už počtvrté navštívil Irák. Plánované stažení jednotek ohlásil už na středeční tiskové konferenci s iráckým premiérem Núrím Málikím. Den před Brownovým příjezdem oznámil irácký kabinet návrh zákona, který otevírá cestu k odchodu asi 4100 britských vojáků ze země do konce července 2009. Návrh také upravuje přítomnost vojsk dalších zemí - Austrálie, Rumunska, Estonska, Salvadoru - a sil NATO v Iráku po vypršení jejich dosavadního mandátu OSN, který končí 31. prosince. Stanovuje rovněž podmínky jejich postupného stahování. Je obdobou bezpečnostní americko-irácké dohody umožňující zhruba 140 tisícům amerických vojáků zůstat v Iráku nejdéle do konce roku 2011. Lhůta pro stažení britských jednotek a menších kontingentů uvedených zemí je mnohem kratší. Stanoví konec května příštího roku jako termín pro ukončení operací těchto zahraničních sil a konec července pro jejich stažení.

Američané chtějí zůstat do roku 2015, Iráčané je po roce 2011 už nechtějí.
Zdroj: ČT24