Vondra ve Francii: Češi jsou skvělí, zažijete s nimi legraci

Štrasburk - Místopředseda české vlády pro evropské záležitosti Alexandr Vondra jel do Paříže Francouzům přiblížit ambice českého předsednictví Evropské unii. Na místě přitom ujistil, že Česko včas splní závazky ohledně Lisabonské smlouvy. "Uděláme, co máme udělat a včas. Nebudeme těmi posledními," prohlásil Vondra.

Alexandr Vondra se ve Francii na půdě Evropského parlamentu, kde se setkal s místními novináři, snažil rozptýlit obavy Francouzů z českého předsednictví. „Češi jsou skvělí. Zažijete s nimi legraci. Uvidíte,“ ujišťoval Vondra novináře.

Ti ale nadále vyslovovali pochyby o Češích v čele unie hlavně kvůli známým výrokům prezidenta Václava Klause. Jeden žurnalista dokonce označil situaci v Česku za schizofrenní, protože 70 procent českých obyvatel bylo pro vstup do unie, zatímco prezidentem je euroskeptik a „disident Evropy“.

Vondra o ratifikaci Lisabonské smlouvy: Nemůžete nám určovat, kdy to uděláme

Vondra ubezpečil, že v čele České republiky jsou racionálně uvažující lidé a že počítá přinejmenším pro dobu předsednictví s všeobecným příměřím, zejména mezi vládou a sílící levicovou opozicí.

Novináři se do Vondry opřeli také kvůli ratifikaci Lisabonské smlouvy, kterou čeští politici stále odkládají. „Vy nám nemůžete určovat, kdy to uděláme, to je demokracie,“ odbyl je ale český diplomat.