Soud v Budapešti rozpustil extremistickou Maďarskou gardu

Budapešť - Městský soud v Budapešti v úterý večer rozpustil extremistickou Maďarskou gardu. Podle soudu její aktivity porušovaly zákon o spolcích a ohrožovaly menšiny. Rozsudek zatím není pravomocný a obhájci gardy už oznámili, že se proti němu odvolají. O zákaz Maďarské gardy, založené v srpnu 2007, usilovalo maďarské státní zastupitelství téměř rok.

Velitel gardy Gábor Vóna rozsudek napadl s tím, že narušuje právo na svobodu vyjádření. Zároveň prohlásil, že činnost gardy rozhodnutím soudu nekončí. „Maďarská garda je nerozpustitelná. Bude pokračovat ve své činnosti pro záchranu národa a společnosti,“ řekl po vynesení rozsudku.

Maďarská garda je extremistické pravicové uskupení, které se zaštiťuje odkazem uherských králů a zakladatelů Maďarska. Často deklaruje, že je připravena bojovat s vnitřním i vnějším nepřítelem země a národa. Nosí přitom uniformy, které připomínají fašistické stejnokroje. Od vzniku gardy před rokem a půl její řady posílilo na dva tisíce členů.

Extremistická organizace slovně útočila na menšiny v zemi, zejména proti Romům, a často podnikala pochody do romských osad. Vystupovala také proti Slovensku, Rumunsku a Srbsku, kde žije silná maďarská menšina, jež podle názoru gardy čelí národnímu útlaku.

Slovenský premiér Fico rozsudek uvítal. Podle něj to přispěje ke zlepšení vzájemných vztahů. Zároveň vyjádřil naději, že Maďarsko zruší i další polofašistické strany.

Verdikt soudu přivítali i politici v Budapešti. Komentátoři a analytici se ale shodují, že spor o rozpuštění maďarské gardy zdaleka neskončil. „Jestli i další soud potvrdí rozpuštění gardy, přejde organizace do ilegality, což bude ještě horší, protože se úplně ztratí z pod kontroly zákona,“ uvedl maďarský analytik Péter Krekó.

Maďarská garda
Zdroj: ČT24