Slovenský ministr zahraničí odchází na vrcholnou pozici OSN

Bratislava - Slovenský ministr zahraničí Ján Kubiš se stane novým tajemníkem Hospodářské komise OSN pro Evropu (UNECE) v Ženevě. Kvůli novému úřadu se vzdá své dosavadní vládní funkce. Jméno Kubišova nástupce ve vládě zatím není známo. "Je to jedna z vrcholných pozic v OSN," řekl o své nové funkci Kubiš. Jeho nominaci ještě musí potvrdit generální tajemník OSN Pan Ki-mun, který tak zřejmě učiní dnes nebo ve čtvrtek. Kubiš v čele UNECE vystřídá bývalého polského premiéra Marka Belku, který předsedal komisi od roku 2005.

Slovenský premiér Robert Fico zároveň oznámil, že Kubišova nástupce vybere v lednu. Fico řekl, že nebude prosazovat stranického kandidáta, novým ministrem se podle něj stane spíš kariérní diplomat. Premiér ale zatím žádné jméno nezveřejnil.

Kubiš se stal ministrem zahraničí jako nestraník nominovaný Ficovou stranou Směr-SD. Předtím působil v čele Organizace pro spolupráci a bezpečnost v Evropě (OBSE) a byl i představitelem Evropské unie pro střední Asii. O jeho odchodu z vládní funkce se spekulovalo už delší dobu a sám Kubiš dnes potvrdil, že dostal i další nabídky ze zahraničí.

Vydáno pod