Soud v Budapešti jedná o rozpuštění Maďarské gardy

Budapešť - Soud v Budapešti rozhoduje o budoucnosti pravicové Maďarské gardy, extrémistického seskupení, které se útočně opírá do Romů, Židů i Slováků. Prokuratura chce uskupení rozpustit. Verdikt zatím nepadl, ale očekává se, že o budoucnosti Maďarské gardy se rozhodne ještě dnes večer. Soud probíhá za zavřenými dveřmi.

Celý proces s gardou se vleče už deset měsíců a rychlejší spád dostal až nyní. Ujal se ho totiž nový soudce, který znemožnil, aby se do případu přidávaly stále nové strany, jak se dělo za minulé soudkyně. Ta se případu sama vzdala, neboť čelila vyhrožování.

Maďarská garda je extrémistické pravicové uskupení, které se zaštiťuje odkazem uherských králů a zakladatelů Maďarska. Často deklaruje, že je připravena bojovat s vnitřním i vnějším nepřítelem země a národa. Nosí přitom uniformy, které připomínají fašistické stejnokroje. Od vzniku gardy před rokem a půl její řady posílilo na dva tisíce členů.

Hromadné přísahy gardy jsou vždy velikou událostí pro její příznivce. Mezi ostatními občany ale budí spíše rozhořčení, které se znásobilo poté, co se gardisté rozhodli udělat pořádek s kriminalitou Romů.

„Romské dítě se v přítomnosti člena gardy pomočí“

„Na několika místech se gardisté vloupali do domů, zapálili je, rozbili nábytek. A teď jsme už tak daleko, že se dvanáctileté romské dítě v přítomnosti člena gardy pomočí,“ informuje Orbán Kolompár, předseda celostátní romské samosprávy.

Protesty a návrhy na zrušení Maďarské gardy znějí často i z Bratislavy. Ficova vláda gardu označila za jeden z hlavních problémů slovensko-maďarských vztahů.