Blagojevich bude vyšetřován kvůli korupci, rozhodli zákonodárci v Illinois

Springfield (Illinois) - Zákonodárci státu Illinois rozhodovali o tom, jak postupovat v případu korupčního skandálu místního guvernéra Roda Blagojeviche. Jednoznačně přitom odhlasovali, že proti guvernérovi bude vedeno vyšetřování. Blagojevich je podezřelý z toho, že chtěl nabídnout senátorské křeslo po Obamovi tomu, kdo mu za to nejvíc zaplatí.

Dolní komora parlamentu amerického státu Illinois dala v pondělí jednoznačným hlasováním svolení k vyšetřování guvernéra Roda Blagojeviche. Ani jeden z politiků nezvedl ruku proti návrhu. Sám Blagojevich i přes obvinění z korupce odmítl odstoupit. Teď proti němu bude vedeno dlouhé vyšetřování, které by mohlo skončit jeho dovoláním.

Záležitostí se bude nejdřív zabývat zvláštní výbor. Pokud dospěje k závěru, že je odůvodněné zahájit proces odvolání, bude poslanecká sněmovna znovu hlasovat a pak se bude konat v illinoiském Senátu soud.      

Blagojevichův skandál vypukl minulé úterý, kdy guvernéra zatkla federální policie FBI. Blagojevich měl jako guvernér pravomoc rozhodnout o obsazení senátorského křesla po Obamovi. Guvernér chtěl zřejmě na tom vydělat, o křeslo totiž uspořádal jakousi aukci. Chtěl je přidělit tomu, kdo nabídne nejvíc.