V Maďarsku stávkují železničáři. Pokračuje stávka na budapešťském letišti

Budapešť - Zatímco leteckou dopravu v Maďarsku ochromuje už od středy stávka na budapešťském letišti Ferihegy, podobný problém zaznamenala už i doprava na železnici. Maďarští železničáři zahájili stávku dnes krátce po půlnoci. Největší problémy hlásí města Miskolc a Debrecín, kde jel pouze každý druhý vlak. Komplikace hrozí také u dálkových a InterCity spojů.

Zaměstnanci maďarských státních drah stávkují letos už potřetí. Snaží se tak přinutit vedení společnosti k výplatě části zisků z privatizace nákladní dopravy. Každý zaměstnanec by podle nich měl získat 250 tisíc forintů, což je v přepočtu asi 25 tisíc korun. Mezi požadavky je však také zvýšení platů pro některé z nich a změna nového jízdního řádu, který ruší některé spoje.

„Před restrukturalizací firmy nám slibovali, že když nebudeme protestovat a vše se povede, úspěch pocítíme všichni. Teď o tom vedení společnosti nechce ani slyšet,“ zlobí se místopředseda svobodného odborového svaz železničářů, který stávku organizuje.

Stávkuje se i na budapešťském letišti

Stávková pohotovost pokračuje i na největším budapešťském letišti Ferihegy. Podle slovenského zpravodaje ČT Ladislava Kerekeše odboráři stále odmítají přistoupit na podmínku vedení letiště a zajistit plynulý provoz na dvou hlavních terminálech. Na letišti je tak třeba počítat se zpožděním a rušením některých letů. I dnes byl zrušen jeden let směřující do Prahy.

Stávková vlna zřejmě Maďarsko jen tak neopustí. Už na čtvrtek avizují protesty také zaměstnanci veřejné dopravy v Budapešti. Začátkem nového roku pak chtějí stávkovat učitelé a další zaměstnanci veřejné správy.