Flotila NATO odplouvá od somálských břehů, hlídat tu bude mise EU

Brusel/Mogadišo - NATO stahuje své lodě ze somálských vod. Dnes totiž končí alianční mise na ochranu proti pirátům. Od pondělka budou v nebezpečných vodách hlídkovat plavidla Evropské unie. Velitel končící mise NATO u Somálska dnes uvedl, že v boji proti pirátům je třeba využít koordinovaného úsilí.

„Věřím, že přítomnost námořních jednotek v oblasti je podstatná pro zajištění bezpečnosti,“ řekl Gumiero. „Všichni pracujeme společně, bojujeme proti stejnému nebezpečí. Vysoká míra koordinace je velmi důležitá,“ dodal. A to prý především proto, že dopadnout piráty není zrovna snadné. „Používají stejné lodě, nosí stejné oblečení a vypadají jako obyčejní rybáři,“ uvedl Gumiero. Je prý proto těžké rozeznat pirátskou loď od těch běžných.     

Operace plavidel NATO začala v říjnu a pomohla před piráty uchránit lodě s potravinovou pomocí, které do Somálska dovezly 30 tisíc tun humanitárních dodávek. Vojáci ovšem neměli mandát k tomu, aby zasáhli proti pirátům silou.

Flotilu NATO nahradí od pondělka mise Evropské unie. Ta zde bude působit až do konce roku 2009. Ve vodách bude hlídkovat až šest válečných plavidel a dva hlídkové letouny. Kromě nich bude bezpečnost kolem somálských břehů zajišťovat i několik lodí z více než desítky dalších zemí, mezi nimi i Spojených států, Ruska a Indie.

Spojené státy se v současnosti snaží od OSN získat mandát pro země bojující se somálskými piráty, který by jim dovolil námořní zločince pronásledovat také na souši.

Velitel americké flotily působící v oblasti Perského zálivu Bill Gortney ale dnes tento požadavek Washingtonu zpochybnil. Podle Gortneyho by si útoky na tábory pirátů pravděpodobně vyžádaly velký počet civilních obětí. 

Gortney prohlásil, že umožněním útoků na somálské pobřeží se Washington snaží o jednoduché vojenské řešení problému s piráty. Velitel flotily ale vidí jako lepší variantu civilní postupy při řešení situace, především zajištění stabilní somálské vlády a zlepšení bezpečnostní situace v zemi, která od počátku 90. let prochází občanskou válkou.