Francie: Nechtěli jsme schůzkou dalajlamy se Sarkozym urazit Čínu

Paříž - "Nechtěli jsme urazit ani Čínu, ani čínský lid, ani čínské vedení," reagoval dnes francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner na rozhořčení Pekingu, které vyvolala schůzka francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou. Sarkozy se o víkendu sešel s dalajlamou v Polsku, Kouchner v souvislosti s tím dnes dodal, že prezident je svobodný a může se setkat, s kým chce.

Peking rozhořčeně reagoval na setkání francouzského prezidenta s tibetských duchovním vůdcem. Čína kvůli tomu odstoupila od plánovaného summitu s vedoucími představiteli EU. Náměstek čínského ministra zahraničí Che Ja-fej v neděli prohlásil, že je na Francii, aby „plně pochopila škody“, které Sarkozyho krok napáchal na vzájemných vztazích. Čínská média pak psala, že Peking jen tak na Sarkozyho jednání nezapomene. „Doufám, že se to urovná. Musí se to urovnat,“ přál si dnes Kouchner.

Dalajlama se v minulosti sešel s řadou západních státníků včetně amerického prezidenta George Bushe. Ale Čína v poslední době projevuje čím dál tím větší nedůtklivost kvůli tlaku západních zemí v otázce Tibetu, který čínská armáda obsadila v roce 1950. A zdá se, že schůzka Sarkozyho s dalajlamou ji rozčílila především proto, že se uskutečnila v době, kdy Francie předsedá EU.

Vydáno pod