V Aténách dnes pohřbili mladíka zastřeleného při policejním zásahu

Atény - Před řeckým parlamentem se dnes střetli demonstranti s policisty. Několik stovek protestujících házelo na policejní jednotky kameny a zápalné lahve. V Aténách se odpoledne konal pohřeb 15letého mladíka, jehož smrt v sobotu rozpoutala mohutné nepokoje. I smuteční akt provázely nepokoje. Nové střety mladých lidí s policií propukly během dne v Aténách a Soluni, další násilnosti se rozpoutaly večer.

Na hřbitově na aténském předměstí Paleo Faliro dnes pohřbívali Alexandrose Grigoropoulose, kterého zastřelila policie během sobotního zásahu proti pouličním nepokojům. Mladík byl jedním z radikálů, kteří údajně napadli policejní auto. Policisté proti nim použili zbraň. Strážníci se ale brání, že šlo pouze o varovnou střelu. Někteří svědci ovšem tvrdí, že policisté mířili přímo na mladíka. Kvůli incidentu vypukly v Řecku ostré protivládní protesty. Ty pokračovaly i dnes před pohřbem.

Smutečního obřadu se zúčastnilo asi 3000 lidí, převážně mládeže. Tělo mladého Alexise Grigoropulose nesli v bílé rakvi za potlesku na hřbitov. Z davu, který tvořil smuteční průvod, se ozývaly výkřiky proti policii. „Fízlové, vrazi,“ křičeli mladí lidé. „Alexisi, ty žiješ,“ skandovali. Celý obřad přenášela i řecká televize, ačkoli si rodina zemřelého nepřála na pohřbu kamery.

Skupiny studentů také rozpoutaly potyčky s policií jen několik set metrů od hřbitova. Desítky osob se oddělily krátce před obřadem od smutečního průvodu a začaly zapalovat popelnice. Pořádkové síly proti nim použily slzný plyn.

Demonstranti se u parlamentu střetli s policií

Protivládní protesty dnes pokračovaly i v centru Atén. Stovky protestantů, především studentů, pochodovaly na řecký parlament. Před budovou se pak demonstranti střetli s policií, která jim chtěla v útoku na parlament zabránit.  

„Jedno z těchhle dětí v sobotu zabili, to mě rozzuřilo. Chci změnu,“ prohlásila účastnice demonstrace s odkazem na smrt Alexise Grigoropulose. „Nikdo nemůže popřít, kdo je za tohle zodpovědný. Tohle je mocenská hra vlády. Za tou vraždou stojí vláda, která jde proti lidu,“ přidává se další z demonstrantů.

Proti policejnímu kordonu začali protestující házet kameny a zápalné lahve. Maskovali se přitom kapesníky, které je měly ochránit před slzotvorným plynem. Policisté ale proti nim zasáhli gumovými projektily a snažili se demonstranty od parlamentu vytlačit.

V Soluni policie za pomoci slzného plynu rozehnala dav asi 2000 manifestujících, kteří na ni házeli různé předměty. V Patrasu na západě země večer zaútočilo asi 500 osob na ředitelství policie kamením a zápalnými lahvemi. Další potyčky mezi mládeží a policií se rozpoutaly v Korintu západně od Atén, v Ioánnině v Epiru na severozápadě a v Alexandrupolisu na severovýchodě.

Premiér Costas Karamanlis se spolu s prezidentem snažili najít řešení, které by zastavilo již čtyři dny trvající pouliční nepokoje. „Ujistil jsem prezidenta, že k lidem, kteří jsou za nepokoje zodpovědní, nebudeme shovívaví. Nikdo nesmí zneužívat tragickou smrt k násilnostem vůči nevinným občanům, jejich majetku i celé společnosti. Živly, které v posledních dnech v Aténách a dalších řeckých městech rozsévaly chaos, jsou nepřátelé demokracie,“ řekl dnes řecký premiér a zároveň vyzval k jednotě národa.

Karamanlis chce přesvědčit opozici, aby táhla s jeho konzervativní vládou za jeden provaz. Socialisté, kterým stoupají preference, ale tvrdí, že jde o spontánní povstání mladých a požadují předčasné volby. Jejich vůdce Jorgos Papandreu dokonce otevřeně vyzval vládu k demisi.

Nejhorší protesty za několik let od soboty zasáhly přes 10 měst po celé zemi, desítky lidí utrpěly zranění, na 180 policie zatkla. Hospitalizováno bylo 29 osob s dýchacími problémy kvůli kontaktu se slzným plynem.