Albrightová údajně zamíří do Prahy jako velvyslankyně

Praha - Bývalá ministryně zahraničí USA a pražská rodačka Madeleine Albrightová by se údajně mohla stát příští velvyslankyní v České republice. Informuje o tom deník Právo s odvoláním na diplomatické zdroje.

Zatím nepotvrzenou zprávu podporují podle Práva články v amerických médiích, podle nichž Hillary Clintonová, kterou si zvolený prezident Barack Obama vybral za svou budoucí šéfku diplomacie, dostala volnou ruku jak v obsazení postů na ministerstvu zahraničí, tak v diplomatických službách. 

Český velvyslanec v USA Petr Kolář řekl, že Albrightová má prosperující konzultantskou firmu a o post neusiluje, pokud ji však Obamova administrativa požádá, je připravena jí vyjít vstříc. „Jména, která zatím podle zasvěcených zdrojů padla, skoro výlučně spadají do éry ministerského působení Albrightové v kabinetu Billa Clintona,“ uvádí Právo. 

Albrightová se narodila v Praze v roce 1937. O jedenáct let později její rodina přesídlila do Spojených států, kde se jako vůbec první žena v USA vypracovala do funkce ministryně zahraničí - působila ve vládě demokrata Billa Clintona. Důsledně podporovala rozšíření Severoatlantické aliance na východ. Za její další úspěchy je považováno uvolnění amerických vztahů s Vietnamem a Severní Koreou.