Irsko odkládá rozhodnutí o řešení odmítnutí Lisabonské smlouvy až po summitu

Londýn/Brusel - Irsko odkládá rozhodnutí o řešení odmítavého postoje v prvním referendu o Lisabonské smlouvě až na dobu po skončení summitu EU. Původně se spekulovalo, že na schůzce unie, která se má konat příští týden v Bruselu, představitelé Irska oznámí, jak ven ze slepé uličky, kam irské NE dostalo Lisabonskou smlouvu. Ta totiž může začít platit jen tehdy, když ji schválí všechny členské státy unie.

Včera jednal irský premiér Brian Cowen o dalším postupu ohledně ratifikace Lisabonské smlouvy s britským premiérem Gordonem Brownem, dnes se pak setkal se šéfem Evropské komise Josém Barrosem a s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym.

Diplomaté stále hledají východisko ze situace, která nastala po irském NE v červnovém referendu. Irsko jako zatím jediný stát unie smlouvu odmítlo ratifikovat, dokument tak podle pravidel nemůže začít platit. Unie proto tlačí na Irsko, aby dodatečně smlouvu ratifikovalo, a to třeba v druhém referendu.   

Obavy Irů se musí rozptýlit 

„Snažíme se stanovit podmínky, které by Irsku umožnily tuto věc znovu zvážit,“ řekl irský premiér po setkání s britským premiérem. Uvedl také, že se snaží najít způsob, jak rozptýlit obavy, které před referendem Irové projevovali. „A závěry můžeme udělat až po těchto jednáních,“ dodal v souvislosti se summitem v Bruselu.

Irové mají obavy především z toho, že by jim po podpisu smlouvy chtěla unie diktovat nařízení v oblasti daní a rodinného práva nebo že by ratifikace smlouvy ohrozila suverenitu státu. Aby tedy Cowen tyto obavy rozptýlil, dá se očekávat, že na summitu bude žádat záruky, že Irsko bude o vlastních daních nebo o otázce interrupcí rozhodovat samostatně.

Irský premiér je nicméně optimistický. "Jsme spokojeni s pokrokem, který byl dosažen, řekl Cowen po schůzce s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym, jehož země nyní unii předsedá. Jak ale Irsko bude dál postupovat, se unie dozví až po summitu v Bruselu.

Nicolas Sarkozy a Brian Cowen
Zdroj: ČTK/AP/Remy de la Mauviniere