Vojenské ztráty USA v Iráku a Afghánistánu nejnižší od roku 2003

New York - Americká armáda zaznamenala v listopadu v Afghánistánu a Iráku nejnižší ztráty za posledních pět let, kdy USA vedou v obou těchto zemích bojové operace. Podle Pentagonu zahynulo v obou zemích minulý měsíc 18 vojáků, z toho sedm v situacích, které nebyly spojené s bojovými operacemi. Nejhorší byl co do počtu mrtvých listopad 2004, kdy o život přišlo 129 příslušníků amerických ozbrojených sil. Celkem Spojené státy přišly v Iráku a Afghánistánu o víc než 4833 mužů a žen, z toho o 4209 v Iráku.

Bezpečnostní situace v Iráku se po loňském posílení jednotek výrazně zlepšila, a to i přesto, že v minulých týdnech podnikli místní radikálové několik krvavých útoků namířených proti civilnímu obyvatelstvu. „Podíváte-li se na počet útoků celkově, je jich daleko, daleko méně, než kolik jich bylo od roku 2003,“ řekl před americkými novináři v Bagdádu druhý nejvyšší velitel sil USA v Iráku generál Lloyd Austin.

V Afghánistánu Spojené státy přišly v listopadu o jediného vojáka, spojenci, kteří v této zemi bojují po boku USA pod vedením Severoatlantické aliance, zaznamenali ztráty 11 vojáků. Podle znalců prostředí se na relativně klidnější situaci v této zemi může podílet i zimní období, kdy kvůli sněhu a neprůchodnému horskému terénu válečné operace poněkud ustávají.

Boje v Iráku
Zdroj: ČT24