Kanadský premiér může pozastavit činnost parlamentu, aby proti němu nehlasoval

Ottawa - Kanadský premiér Stephen Harper oznámil, že má od generální guvernérky země Michaëlle Jeanové svolení dočasně pozastavit činnost parlamentu. Harper tak chce zabránit tomu, aby opoziční strany v pondělí hlasovaly o vyslovení nedůvěry jeho vládě. Toto hlasování by současný konzervativní premiér s největší pravděpodobností prohrál, protože tři významné opoziční strany podepsaly v týdnu dohodu o plánovaném svržení jeho kabinetu. Vládní konzervativci okamžitě ukončili parlamentní rozpravy, poslanci se k další schůzi sejdou až 26. ledna.

Opoziční Liberální strana, Nová demokratická strana a separatistický Quebecký blok plánovaly po hlasování o nedůvěře zformovat novou koaliční vládu. Současné menšinové vládě vyčítají, že efektivně neřeší globální ekonomickou krizi.

Harper už v minulých dnech ohlásil, že použije všechny „zákonné prostředky“, aby zablokoval plán opozičních stran. „Dnešní rozhodnutí nám dává příležitost - a to mluvím o všech stranách - zaměřit se na ekonomiku a spolupracovat,“ řekl Harper po schůzce s Jeanovou. Více než měsíční pozastavení činnosti parlamentu dává Harperovi podle expertů mimo jiné šanci na navržení balíčku na oživení kanadského hospodářství.

Předseda Liberální strany Stéphane Dion ale dnes uvedl, že pozastavení činnosti parlamentu jen odsune nevyhnutelné. Dodal, že pokud Harper nepřijde s „monumentální změnou“, bude i nadále usilovat o svržení jeho vlády. „Zatím nevěříme, že se změní,“ dodal Dion.

Současná vládní krize přichází ani ne dva měsíce po předčasných volbách, v nichž konzervativci s převahou zvítězili.