Jedovatý plynový mrak zabil v Bhópálu tisíce lidí

Bhópál – Smrtelný neviditelný plynový mrak v noci z 2. na 3. prosince 1984 zabil v indickém Bhópálu tisíce lidí. Jedovaté plyny unikly ze zdejší chemičky patřící americké firmě Union Carbide, milionové město zamořily otravné chemické látky. Na následky otravy i dodnes umírají lidé. Celkem si tato jedna z největších průmyslových havárií v celé lidské historii vyžádala až 20 tisíc životů. Statisíce lidí katastrofu přežilo, dodnes ale žijí s následky.

Za vším je zřejmě zanedbání bezpečnostních opatření. Do největší nádrže s methylisokyanátem se nedopatřením dostala voda. Poté následovala prudká chemická reakce. Jedovatý plyn začal prýštit z betonového sarkofágu a továrna vychrlila smrtelný mrak methylisokyanátu, kyanovodíku, methylaminu a dalších chemikálií. Ty se držely u země a vítr je rozfoukal po téměř milionovém Bhópálu. 


Panika zachvátila v noci z 2. na 3. prosince celé město, lidé vybíhali do ulic, nevěděli, co se děje. Přitom se většina z nich mohla zachránit. Kdyby zůstali doma, utěsnili okna a dveře a dýchali přes namočený hadr.

Lidé ale neměli žádné informace, účinek jedů v Bhópálu byl proto strašlivý. „Opuchly nám oči, nemohli jsme dýchat, zvraceli jsme krev, lidé padali mrtví k zemi,“ vzpomínají přeživší na noc. Mnozí zemřeli ve svých postelích. Jiní se osleplí vypotáceli ze svých domů, dusili se a zemřeli na ulici. Ještě více lidí zemřelo později v centrech první pomoci a v nemocnici. Jedovaté plyny lidem spálily tkáně očí a plic, dostaly se do krevního řečiště a poškodily řadu dalších tělesných systémů.

Havárie v továrně si vyžádala na 20 tisíc životů, 120 tisíc lidí dodnes trpí následky otravy. Místo havárie je i dodnes zamořené. Úroveň kontaminace vody pětsetkrát přesahuje horní hranici doporučenou Světovou zdravotnickou organizací. Zamořena je i půda. Za tragédii dosud nebyl nikdo potrestán. Ze zodpovědnosti za následky neštěstí se Union Carbide, která chemičku provozovala, podle některých vyvázala tím, že v roce 1989 zaplatila indické vládě jednorázovou částku 470 milionů dolarů. Oběti neštěstí si ale stěžují, že indická vláda jim odškodné vyplácí pomalu.

Bhópálskou katastrofu zdokumentoval, tehdy a znovu po 18 letech, slavný indický fotograf Raghu Ráj. Jeho černobílé fotografie obletěly svět a k vidění byly v roce 2004 i v Praze.