Rusko-venezuelské námořnické manévry začaly

Caracas - V Karibiku dnes zahájily Rusko a Venezuela cvičné vojenské manévry. Ty budou trvat dva dny. Vojenského cvičení se zúčastní čtyři ruská válečná plavidla a dvanáct venezuelských. Oba státy si v karibských vodách společně vyzkoušejí záchranné operace, zásah proti teroristům nebo boj s překupníky drog.

Karibské vody bude po dva dny kromě dalších třech ruských lodí brázdit i jaderný křižník Petr Veliký, ten do Venezuely dorazil už minulý týden. Ruskou flotilu tvoří kromě Petra Velikého i nejmodernější ruská protiponorková loď Admirál Čabaněnko a další dvě doprovodné lodě. Flotilu doprovází i pět stíhaček.

Společné manévry Ruska a Venezuely by mohly ukazovat na sbližování Moskvy s Latinskou Amerikou a zároveň snahu Ruska vymezit se vůči Spojeným státům, které chtějí ve střední Evropě vystavět svůj protiraketový systém. Rusko ovšem takové motivy manévrů v Karibiku popřelo.

Manévry se uskuteční v oblasti, kterou Spojené státy tradičně považují za své předpolí v Latinské Americe. USA proto oznámily, že budou cvičení pozorně sledovat. Publicista Jan Petránek ve Studiu ČT24 podotkl, že ruská média považují ruské kontakty v Latinské Americe za hlavní pilíř, který má podpořit snahy o pochování ekonomické hegemonie USA.