V Thajsku roste napětí, demonstrovali přívrženci vlády

Bangkok - V thajském Bangkoku stoupá napětí kolem blokády letišť. Policie nařídila tisícům protivládních demonstrantů, aby je okamžitě vyklidili - za neuposlechnutí jim hrozí trestní stíhání. Pro letiště byl vydán zákaz shromažďování víc než pěti lidí. V Bangkoku nedobrovolně zůstává na sto tisíc zahraničních turistů, kteří měli odletět domů. Ekonomické ztráty prudce rostou. Demonstranti žádají demisi premiéra, kterého obviňují z korupce.

Chaos, jaký v zemi vládne, navíc podrývá důvěryhodnost země. Ministru zahraničí nezbylo než přiznat, že pravděpodobně nedokáže hostit summit zemí Jihovýchodní Asie, plánovaný na polovinu prosince. „Já osobně bych si přál přesunutí summitu na březen. Nikdo nedokáže říct, kdy problémy skončí,“ oznámil ministr Sompong Amornvivat.

Absurdní zákaz

Napětí v Thajsku se dále vyostřuje. Není to jen v důsledku granátového útoku na přívržence opozičního Lidového spojenectví pro demokracii (PAD), k němuž došlo v noci na dnešek před vládními budovami, ale také kvůli velké protidemonstraci přívrženců vlády v hlavním městě Bangkoku.

Na demonstraci provládní Demokratické aliance proti diktatuře (DAAD) v Bangkoku přišlo dnes přes 20 tisíc lidí. Po dlouhé době, kdy město ovládala opozice, tak vládní tábor zřejmě ještě neztratil vliv. Přívrženci vlády odění v červeném, na rozdíl od žluté barvy preferované opozičním Lidovým spojenectvím pro demokracii (PAD), odsuzovali „maskovaný převrat“, kterým se podle nich opozice a armáda snaží svrhnout legální vládu. Četné byly transparenty Mám rád Tchaksina a podobizny tohoto politika. Tchaksin Šinavatra byl svržen armádou v roce 2006 pro údajnou korupci, v loňských volbách však zvítězil opět jeho tábor a nynější premiér Somčaj Vongsavat je jeho švagrem. 

Výbuch granátu ráno zranil 54 lidí 

Při výbuchu granátu v blízkosti kanceláří předsedy vlády, jež od srpna okupují přívrženci PAD požadující demisi premiéra Somčaje Vongsavata, bylo dnes před rozbřeskem místního času zraněno 54 lidí, z toho čtyři těžce. Je to zatím poslední z řady explozí útočících na zradikalizované odpůrce vlády. Jejich předáci však nadále prohlašují, že se nedají zastrašit a „vytrvají do konce“, tedy do pádu vlády.

Prozatímní policejní šéf, který je ve funkci pár dní, nemá o nic lehčí pozici než jeho odvolaný předchůdce. Každý den v 10 hodin pořádá nově krizovou poradu s veliteli policejních složek. Dnes vydali absurdní zákaz shromažďování víc než pěti osob na bangkokských letištích. Za porušení zákazu prý hrozí trestní stíhání.  

Policie nechce uvolnit letiště násilím

PAD se už šest měsíců snaží o svržení údajně zkorumpovaného, loutkového kabinetu spojeného s předloni sesazeným expremiérem Tchaksinem Šinavatrou. Nynější předseda vlády Vongsavat je Šinavatrovým švagrem. Tisíce odpůrců vlády v úterý obsadily a zablokovaly hlavní mezinárodní letiště Suvarnabhumi u Bangkoku a o dva dny později ještě další letiště Don Muang, využívané pro vnitrostátní lety.

Pomoc zahraničním turistům

Tento postup způsobil obrovské problémy nejen asi 100 000 zahraničních návštěvníků, ale především turistice jako takové, na níž značná část ekonomiky spočívá. Policie nechce letiště uvolnit násilím, protože by to mohlo vyvolat silné nepokoje nebo vyprovokovat armádní převrat; armáda totiž příliš nezakrývá, že sympatizuje s opozicí. Podle pozorovatelů vše nasvědčuje tomu, že mocenské složky očekávají, že krize bude brzy vyřešena „jinou cestou“, zřejmě soudní.

Řada zahraničních vlád, jejichž občané v hojném počtu uvízli v Thajsku, vyjadřuje své znepokojení a naléhá diplomatickými cestami na Bangkok, aby situaci urychleně řešil. Thajská vládní místa proto dnes přislíbila zorganizovat odlety turistů a byznysmenů co nejrychleji a využít k tomu všechna vhodná letiště v zemi. Do té doby má každý uvízlý cizinec dostat z vládních zdrojů příspěvek v hodnotě asi 1 115 Kč na den, který mu má pomoci překonat čekací dobu.