Thajská letecká základna Utapao zápasí s náporem tisíců turistů

Utapao (Thajsko) - Na thajském vojenském letišti Utapao se zaměstnanci snaží s jediným rentgenem na kontrolu zavazadel a malou odbavovací halou zvládnout nápor tisíců turistů, kteří chtěli zemi opustit. Několik dní trvající blokace dvou hlavních letišť v Bangkoku stoupenci opozice totiž zcela ochromila letecké spojení thajského hlavního města se světem.

Protestující obsadili mezinárodní letiště Suvarnabhumi, kterým ročně projde skoro 15 milionů cestujících, a také letiště Don Muang. Vláda proto začala autobusy převážet turisty na vojenské letiště Utapao. Základnu, která se nachází asi 150 kilometrů východně od thajské metropole, využívali Američané za vietnamské války v 60. letech.

Podle agentury Reuters Utapao dnes vypravilo téměř 60 letů, což jsou mezní možnosti základny s jednou ranvejí. Tu mohou využívat i obří stroje typu Airbus A380, což je v současnosti největší osobní dopravní letadlo. Běžně Utapao zvládá denně 14 letů.

Odbavení je podle Reuters „bolestivě pomalé“, protože v přeplněném letištním terminálu jsou k dispozici jen čtyři přepážky, jeden rentgen na kontrolu zavazadel a letový řád je napsaný rukou na bílé tabuli. Mnozí turisté zemi opouštějí se zpožděním.

Podle thajského ministra dopravy Santi Prompat začnou od soboty ze základny přepravovat národní aerolinky Thai Airways 30.000 turistů, kteří v zemi uvízli. Cestující budou prý odbavováni ve stanicích metra a na přísně střežené vojenské letiště je dovezou autobusy.

Několik významných asijských přepravců oznámilo, že pro uvízlé turisty a své posádky letadel vypraví zvláštní lety. Ty by měly využít i další thajská letiště.

Osmimilionový Bangkok je nyní pro letecké spoje zcela nedostupný, což thajské ekonomice způsobuje značné ztráty. O práci v turistickém průmyslu by mohly přijít tisíce lidí. Už teď země přichází o miliony dolarů z nákladní letecké přepravy.